* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
 Temat postu: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 10:11 am 
Offline

Rejestracja: Sob Cze 09, 2012 5:43 pm
Posty: 20
Miejscowość: Łódź/Głowno
Cześć!

Szukam wyświetlacza do pilota od Synty 14" z GOTO. Musiałem w coś nim przyłożyć w transporcie, bo nie wyświetla mi się górna linijka tekstu. Podobno kiedyś był temat na forum skąd można go wziąć.

Ma ktoś jakieś informacje?

Dzięki!

_________________
GSO 8", Sky-Watcher 14" GOTO;
Luminos 23 mm + kitowce 25 mm, 10 mm, 6 mm i 4 mm


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 11:02 am 
Offline

Rejestracja: Czw Paź 01, 2009 12:55 pm
Posty: 264
Jeśli to pilot w wersji V3 to będzie problem bo nie są już produkowane. Wyświetlacz z wersji V4 raczej nie będzie pasował. Tak czy inaczej trzeba szukać całych i sprawnych używek V3 lub V4, kupić sam wyświetlacz to chyba niemożliwe. A może najrozsądniej i najtaniej będzie zrezygnować z pilota i kupić moduł WIFI który oferuje producent i sterować teleskopem za pomocą smartfona.

_________________
Sky Watcher 14" GoTo, Daystar Quark, Coronado PST


Ostatnio edytowany przez Pawlik, Pią Wrz 21, 2018 11:07 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 11:06 am 
Offline

Rejestracja: Czw Paź 01, 2009 12:55 pm
Posty: 264
do usunięcia

_________________
Sky Watcher 14" GoTo, Daystar Quark, Coronado PST


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 12:20 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Cze 09, 2012 5:43 pm
Posty: 20
Miejscowość: Łódź/Głowno
Mam moduł wifi ScanFi. Teleskopem steruję za pomocą SkySafari. Zawsze zaczynałem od wprowadzenia pozycji, czasu itp przez pilota a dopiero potem podłączałem się przez moduł z aplikacją.

Całe ustawienia za pomocą pilota można pominąć? Wystarczy połączenie wifi i alignacja w aplikacji?

_________________
GSO 8", Sky-Watcher 14" GOTO;
Luminos 23 mm + kitowce 25 mm, 10 mm, 6 mm i 4 mm


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 8:13 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Paź 01, 2009 12:55 pm
Posty: 264
Z oryginalnym modułem wifi Sky Watchera wg opisu pilot jest zbędny, nie wiem jak jest ze ScanFi. Program Sky Watchera jest spolszczony i ma opcje alignacji montażu z poziomu programu.

_________________
Sky Watcher 14" GoTo, Daystar Quark, Coronado PST


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 10:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lut 20, 2006 9:27 pm
Posty: 1012
Miejscowość: Czerwona Woda k. Zgorzelca
Jest taki moduł SynFi który działa dokładnie tak samo i z tego samego programu Sky Skywatchera co oryginalny ze strony producenta. Tylko jest tańszy. Podłącza się go zamiast pilota do montażu. Poprzednio był to TrekFi który wymagał jednak dodatkowego programu Virtuoso . SynFi go nie potrzebuje.
Działa bezpośrednio na monrażu.

_________________
Synta 12", komplet ES-ów 30; 14; TS HR 7mm; filtry Lumicon 2" OIII, Polaryzacyjny.
DSC, Lornetki 10X50 20X80 TS 25X100



Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 10:30 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Cze 09, 2012 5:43 pm
Posty: 20
Miejscowość: Łódź/Głowno
Za dużo tego. Trochę się pogubiłem.

Czyli ScanFi łączy się przez pilota (ja tak mam) i nie da się połączyć z aplikacją od SkyWatchera (jutro spróbuję).

Ale można też zamiast tego kupić SynFi, który działa jak oryginalny adapter SynScan WiFi (jest tańszy niż oryginalny), czyli zastępuje pilot?

Tylko wtedy obsługuje wyłącznie aplikację od SkyWatchera i nie można korzystać np. ze SkySafari?

Dobrze rozumiem?

_________________
GSO 8", Sky-Watcher 14" GOTO;
Luminos 23 mm + kitowce 25 mm, 10 mm, 6 mm i 4 mm


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 21, 2018 11:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lut 20, 2006 9:27 pm
Posty: 1012
Miejscowość: Czerwona Woda k. Zgorzelca
Ależ można korzystać ze Sky Safari. No przecież o to chodzi!
Lub możesz zainstalować aplikację od producenta.
Masz wybór.
Jedna aplikacja jest płatna a druga darmowa.

_________________
Synta 12", komplet ES-ów 30; 14; TS HR 7mm; filtry Lumicon 2" OIII, Polaryzacyjny.
DSC, Lornetki 10X50 20X80 TS 25X100



Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Wyświetlacz do plilota SynScan AZ
PostWysłany: Pią Wrz 28, 2018 10:59 am 
Offline

Rejestracja: Śro Mar 02, 2011 1:10 pm
Posty: 182
Miejscowość: Nowy Sącz
Podeślij foto tego LCD to CI to znajdę ;)

Generalnie każdy z serii 16x2 podejdzie tylko bez przeróbek się nie obejdzie bo trzeba polutować minimum 10 pinów (4 dane, 3 sterowanie, 2 podświetlenie i masa) w gorszym przypadku
wszystkie 16 trzeba polutować ..

Ja mam jakieś LCD w swoich zbiorach ... mogę poszperać

Dobra znalazłem .. to prawdopodobnie zwykły COG 1602 z 14 pinowym złączem .... szukaj i przyjaciół ze wschodu ;)

https://stargazerslounge.com/topic/1841 ... 3-autopsy/

_________________
--------------------------------------
Wydruki 3D na zamówienie - akcesoria astro, części zamienne itp
Wszelkiego rodzaju naprawy sprzętu, odzysk danych.
komprez_ns@o2.pl
------------------------------------


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 38 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group