* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
 Temat postu: Re: Prośba o pomoc przy ustawieniu lunetki biegunowej w HEQ5
PostWysłany: Nie Lip 07, 2013 8:45 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3449
Miejscowość: Wieliczka
Jeśli nie ustawisz gwiazd na środek, to bez sensu w ogóle włączać alignowanie :roll: . Alignowanie jest po to, alby montaż wiedział, gdzie faktycznie są gwiazdy.

_________________
SW 200/1000, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Prośba o pomoc przy ustawieniu lunetki biegunowej w HEQ5
PostWysłany: Nie Lut 01, 2015 5:46 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 18, 2010 6:08 pm
Posty: 44
Miejscowość: poznan
brzydko mowiac albo mam downa albo jebie.. fleki bo ni cholery przy takim ustawieniu i aligmencie na 3 stars i pierwszej aldebaran montaz jedzie cholera wie gdzie :(

_________________
SW 200/1000 H-EQ5 Pro SynScan kilka szkielek GSO, TMB... ASI 178 MM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Prośba o pomoc przy ustawieniu lunetki biegunowej w HEQ5
PostWysłany: Pon Lut 02, 2015 9:23 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 08, 2014 8:16 pm
Posty: 999
To może ja dwa słowa powiem gdyż ze swoim EQ też miałem straszne przeboje.
A więc jak to zwykle bywa po prostu nie doczytałem tego o co sterownik (synscan) mnie pyta (nie wspominając już o instrukcji) i okazało się że datę wpisywałem dzień-miesiąc-rok a powinno być MIESIĄC-DZIEŃ-rok. Powiadam wam, różnica w precyzji goto kolosalna ;)

_________________
pozdrawiam
Krzysztof


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Prośba o pomoc przy ustawieniu lunetki biegunowej w HEQ5
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2016 12:54 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Sie 03, 2005 9:38 am
Posty: 1535
A ktoś wie jak ustawić lunetkę w meade lxd 75?
rysunki w lunetce są inne niż w opisie powyżej czy na astronocach.
do tej pory nie zajmowałem się astrofoto, więc ustawienie tak na oko wystarczało.


jest ustawiona precyzyjnie w osi, wypoziomowana itd.
problem tylko w ustawieniu wg rysunku który jest w lunetce, spróbuję zrobić zdjęcie aby łatwiej było zobrazować moje zapytanie


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Człeko oraz 90 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group