* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 
 Temat postu: Logitech Quick Cam Pro 4000
PostWysłany: Pią Gru 09, 2005 10:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
Witam,

Szukam jakiejś dokumentacji do modyfikacji Logitecha QuickCam Pro 4000 (do długich czasów) do astrofotek. Znalazłem różne dziwne, ale one mają wspólne z tą kamerką tylko to że bazują na chipie ICX098BQ natomiast reszta elektroniki jest już inna. Dlatego pytam dokładnie o tę, bo obawiam się ją uszkodzić bazując tylko na analogii i domysłach.


Merlin

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 4:22 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
QC 4000 pro nadaje sie tylko do planet, przerabiać sie da ale trzeba iśc na duże kompromisy, najlepiej kupić Veste i tylko Veste.

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 5:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Do przeróbki najlepsza jest Vesta i daje tez po przerobieniu najlepsze rezultaty 8)
Do planet bez przerabiania polecam ToUCam Pro II też zresztą Philipsa :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 5:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5264
Miejscowość: małopolska
Ja przerabiałem kamerkę wg tego opisu:

http://www.astro.bajkowe.net/modif.htm

Na stronie tej są szczegółowe informacje. Właściciej odpowiada też na maile pomagając w rozwiązywaniu ew. problemów. 8)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 5:50 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
i co z tego wyszło?

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 6:11 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5264
Miejscowość: małopolska
Darek. M napisał(a):
i co z tego wyszło?


No właśnie to:

Image

Niestety moją przygodę z kamerką zakończyłem na testach w pomieszczeniu, gdyż ograniczniem okazała się długość kabla USB.

By móc zastosować przerobioną kamerkę konieczny jest laptop (niekoniecznie o max. parametrach).

Z tego co pamiętam to łączny koszt podzespołów do wykonania tego co na zdjęciu wyniósł około 400,-.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 6:23 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
no brawo!! Kupiłem używanego laptopa z allegro, Toshibe Tecre 8200 750mhz za 1300zł i świetnie sie sprawdza z kamerkami :) Czekam tylko na pogode :) Przy 5 fps niegubi mi absolutnie żadnej klatki, przy 10 troszke...

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
Darku piszesz że
Darek. M napisał(a):
QC 4000 pro nadaje sie tylko do planet, przerabiać sie da ale trzeba iśc na duże kompromisy, najlepiej kupić Veste i tylko Veste.

No dobra, ale ja nie mam Vesty (przynajmniej narazie) tylko właśnie QC4000 to może znasz jakieś linki do wskazówej jak ją przerobić??


Merlin

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:53 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
Gdzieś coś kiedyś widziałem w sieci ale niepamietam gdzie to było, wiem że jest na banq gdzieś :) Chyba jest przepis na przeróbke na stronach SC.

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 10:07 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
NO i jeszcze jedno pytanko.
Rozumiem że bez żadnych przeróbek to ta kamerka nadaje się tylko do planet??

Ja znalazłem w necie niestety tylko opis przeróbki kamerki QC3000 a ona niestety ma ciut inną elektronikę, dlatego wdzięczny byłbym za konkretnego linka do opisu modyfikacji QC4000

Merlin

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 10:15 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
No ogólnie to bardzo dobra kamerka, też mam między innymi ją :D do planet jest super, można tą kamerką fotografować także Księżyc w ognisku teleskopu, jakies obiekty naziemne 8). Do "DS" bez przeróbki się niestety nienadaje, jak i każda inna :?

ps.. własnie miałem link do QC 3000, myslałem, że to te same kamerki :roll:

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 21, 2005 9:05 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
Powiedzcie mi czym się własciwie pod kątem astrofotek róznią kamerki Vesta 675, 680 i 690K i czy za 675 250zł to dużo czy ujdzie.
Bo dostałem ofertę i ... nie wiem co o niej myśleć.


Merlin

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 21, 2005 10:06 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
250zł za nieprzerobioną Veste to leciutkie zdzierstwo :lol: ale model dobry 675, 690 też dobra, 680 to niewiem :)

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 9:14 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5264
Miejscowość: małopolska
Sprawdź też tutaj :

http://www.astrosurf.com/william/webcam.htm

co prawda jest tam model 3000, ale może nie różni się on tak zancznie od 4000 ?

A co do tego czy przerobione kamerki nie nadają się tylko do planet to oceńcie sami:

http://www.pk3.org/Astro/index.htm?sky_ ... essier.htm

np. jak wyszła M104.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 10:02 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
200-250zł to jaknajbardziej rynkowa wartość Westy, można szukać jej taniej i marnować na to czas lub kupić po rynkowej cenie i po prostu używać :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 11:47 am 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
To się nazywa rynkowa cena: http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=10817

http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=10837

250 to czystej rasy dorobkiewiczostwo 8)

_________________
GG: 3537497


Ostatnio edytowany przez Darek. M Czw Gru 22, 2005 12:15 pm, edytowano w sumie 5 razy

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 11:51 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
Hmmm może nie będzie ona konieczna... ;) powiedzcie mi jak się to ma do astrofotek. Bo znalazłem gdzieś opis modyfikacji QC4000 z oznaczeniem SC1 i SC1.5. O co w tymchodzi? Takie same symbole też znalazłem przy opisach modyfiakcji Vesty...

merlin

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 12:18 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
bezdyskusyjne jest to, że vesta jest najlepsza do przeróbek na długie czasy 8) Logitech da sie przerobic ale to już nie to...

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 6:07 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:45 am
Posty: 433
Miejscowość: Goleniów
a skad miałeś tą obudowe?

_________________
GG: 3537497


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 23, 2005 11:51 am 
Offline

Rejestracja: Pon Paź 24, 2005 10:45 am
Posty: 4
Miejscowość: Warszawa
Ja swoją QC 4000 przerobiłem zgodnie z opisem ze strony:

http://www.burri-web.org/bm98/l3k/modification.htm

i działa.



Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 2005 wszystkim Astromaniakom

_________________
..... niebo gwiaździste nad nami ......


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 27, 2005 10:55 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
Hmmm no dobra, a jak "podmieniłeś" układy scalone opisane w tej dokumentacji?? Przecież właściwie zgodnośc jest tylko co do porcesora CCD Philipsa i chipu CCD, reszta jest kompletnie różna (przynajmniej w oznakowaniu)

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 27, 2005 6:23 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Paź 24, 2005 10:45 am
Posty: 4
Miejscowość: Warszawa
Niczego nie "podmieniałem". W mojej QC 4000 są dwa układy (występujące w podanym wcześniej linku z modyfikacją): SAA8116HL02 , D1267AN .

Image

Czy mógłbyś podać specyfikację układu który zastępuje w twojej kamerce D1267AN (ten po lewej z rysunku). Może faktycznie w późniejszych wersjach QC 4000 LOGITECH coś zmienił.

_________________
..... niebo gwiaździste nad nami ......


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 28, 2005 10:11 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Lis 28, 2005 10:18 am
Posty: 101
Miejscowość: Kraków/Brusy
No to Ty nie masz żadnego problemu:) u mnie pojawiły się zamiast wspomianych przez Ciebie układów układy
SAA8116HL04
3112SAS
oraz na tej samej stronie płytki D98L59AIG

i dlatego mam problem z przeróbką...

_________________
Merlin
============
MT-800 na SVP Canon 1Ds Mark III, Canon 17-40/4 L USM, Canon 70-200/2.8 IS L USM, Expander EF 2xII, Meade LPI i kilka drobniejszych szkiełek...
Projekt http://ShadowHunters.Org


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 28, 2005 12:18 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Paź 24, 2005 10:45 am
Posty: 4
Miejscowość: Warszawa
Faktycznie V - clock driver SONY CXD1267AN został zastąpiony przez układ Panasonic MN3112SA (reszta chyba taka sama ?). Tutaj jest coś na ten temat:

http://coxellis.net/astroimg/webcammod.htm

Uwaga:
Zmieniono piny dla VGate i Shutter z MN3112SA

_________________
..... niebo gwiaździste nad nami ......


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Dasionek, Imien, Pawlik oraz 65 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group