* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 10:10 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Witajcie. Mam mały problem. A mianowicie obsługa EQ2. chodzi o to ze ten montaz niema mikro ruchów na osi góra dół... tylko na osi RA. Dopomóżcie mi jak to ustawić... Wydaje mi sie ze po poprawnym ustawieniu kręcąc mikro ruchem na osi RA powinien teleskop "śledzić obiekt" za pomoca jednego ruchu osią. w pionie nie da sie zbytnio wygodnie szukać...możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym kątem, osią RA i Deklinacji ? dzięki za pomoc.

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 10:23 am 
Eq2 nie ma wejścia na lunetkę biegunową, wiec musisz ustawiać polarną "na oko"
Ustaw wysokość montażu na 52 stopnie, i ustaw go maksymalnie na północ, spróbuj puścić równolegle do osi RA rurkę plastikową i spojrzeć przez nią na Polaris.
Tak ustawiony montaż nie ruszaj podczas obserwacji a powinien prowadzić z grubsza oś RA. To nigdy nie będzie idealne bo nie zobaczysz obrazu gwiazdy w otworze w osi RA (bo go tam nie ma)
Teraz jesli nie posiadasz napędu na oś RA.
Kręć mikroruchem osi RA za uciekającym obiektem.Taki napęd nie jest drogi kup sobie, wtedy problem osi RA się skończy.
Mikroruch osi DEC ma ułatwić w szukaniu względnie dokonywaniu korekt. Do prowadzenia nie jest Ci potrzebny.


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 12:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
ale kąt wysokości zawsze ma być ustawiony na 52 stopnie ? ok czyli ustawiam kąt na 52 stopnie, przykładam równolegle do osi RA rurkę i celuje na polaris. potem mam zablokowac oś RA. Mikro ruch bedzie śledził obiekt...o ile wiem może się myle mikro ruch działa na 360 stopni ? bo o DEC o ile wiem tylko na 30 stopni w prawo i lewo. własnie a co do osi dec to są stopnie od równika niebieskiego na północ i południe tak ? ustawiając oś na zero musze stac równo z równikeim prawda ? Troche to pomieszane a nie mam instrukcji do tego. Jak bym widział z rysunku jak mniej więcej ma wygladac ustawienie to bylo by lepiej a tak trzeba kombinowac ha ha.

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 1:12 pm 
Polarna to punkt osi obrotu a nie wyznacznik równego horyzontu.
Wszystko obraca się wokół tego punktu.

Obserwator na biegunie północnym ma Polarną na 90 stopniu (nad głowa) , na równiku na zerowym stopniu, a w Polszcze na 52 stopniu - to zależy tylko od szerokości geograficznej.

Pamiętaj rurka równolegle do osi obrotu montażu czyli dokładnie jak przeciwwaga się kiwa,musisz widzieć polarną w rurce te stopnie są po to byś podniósł oś na odpowiednią wysokość.

Możesz nie robić tej rurki tylko wyobrazić sobie ze patrzysz na polarną przez oś ra...na to samo wyjdzie.

Image

Źródło obrazka: Wiki


Załączniki:
mont.jpg
mont.jpg (16.64 KiB) Obejrzany 3894 razy
Góra
  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 2:39 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:00 pm
Posty: 460
Miejscowość: Okolice Lublina
Znam ten ból z początkami obsługi montażu paralaktycznego. Do wizuala nie bawie się za bardzo w precyzyjne ustawienia. Blokuje oś RA i DEC w pozycji "górnej" (wskazówka kąta powinna wskazywać 90 st - chyba, nie pamiętam) później celeuję całością (teleskopem wraz z montażem i statywem) na Gwiazdę Polarną a dokładnie na północ - nastaw jest zgrubny. Później odlokowuje osie i szukam wybranego obiektu, po zgrubnym nastawieniu blokuje osie i mikroruchami szukam obiektu. Mnie taki nastaw zupełnie wystarcza, przy śledzeniu obiektu prawie nie używam osi DEC. Mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale. Sam na początku miałem problem z obsługą i instrukcja nie bardzo pomagała dopuki sam go nie "rozgryzłem".

_________________
ATM newton 8" F8.5
Synta 8"
SW 130/900EQ2
Tasco 20x60 + statyw, Bresser 10x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 3:26 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Sty 14, 2009 6:50 pm
Posty: 422
Hej
Wg mnie obsluga paralaktyka jest bardzo prosta. Latwiejsza od Dobsona. Nie musisz popychac montazu by sledzic obiekt. Ustawiasz szerokosc geograficzna, celujesz na polarna(ewentualnie poziomujesz, jak masz libelle) i jedziesz. masz mikroruchy wiec pogon np. za Planetami nie stanowi problemu. To dobry montaz nawet dla bardzo poczatkujacego uzytkonika. A jak masz lunetke biegunowa(niestety do EQ2 nie mozna wsadzic) to juz mozesz duzo zdzialac. Masz naped, idziesz w przerwie na kawke i obiekt dalej w polu:-).

Pozdrawiam
Piotrek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 5:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:00 pm
Posty: 460
Miejscowość: Okolice Lublina
leech10 napisał(a):
Hej
Wg mnie obsluga paralaktyka jest bardzo prosta.

Jeśli dobrze zrozumie się jego działanie to tak, bo jest mało intuicyjna. Rzeczywiście przy długotrwałych obserwacjach jest bardzo wygodna, zwłaszcza gdy w obserwacjach uczestniczy kilka osób. Ale jeśli ktoś nie wpatruje się w jeden obiekt tylko zmienia go co kilka minut to obsługa paralaktyka staje się problemowa.

_________________
ATM newton 8" F8.5
Synta 8"
SW 130/900EQ2
Tasco 20x60 + statyw, Bresser 10x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 5:49 pm 
leech10 napisał(a):
Hej
Ustawiasz szerokosc geograficzna, celujesz na polarna



Uprościłeś nieco tak, że nasz młody kolega pomyślał być może, że w polarną celujemy okularem. :wink:
Nic z tych rzeczy, teleskop i ustawienie osi na Polarną nie mają nic z sobą wspólnego.
Na Polarną montaż ustawiamy bez teleskopu !Teleskop zakładamy tylko do obserwacji lub fotografii gdy montaż jest już ustawiony.


Ostatnio edytowany przez Ignisdei Śro Maj 13, 2009 6:25 pm, edytowano w sumie 2 razy

Góra
  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 6:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:00 pm
Posty: 460
Miejscowość: Okolice Lublina
Ignisdei napisał(a):

Na Polarną montaż ustawiamy bez teleskopu !

A kto by za każdym razem teleskop zdejmował z montażu? Zwłaszcza, że na EQ2 nic wielkiego nie siedzi :D

_________________
ATM newton 8" F8.5
Synta 8"
SW 130/900EQ2
Tasco 20x60 + statyw, Bresser 10x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 6:24 pm 
Nie.. to tak by pokazać koledze, że teleskop - nie ma nic wspólnego z ustawianiem montażu :lol: no i z........ przyzwyczajenia
Bo Heka, tubę sct 8" z przeciwwagami tak łatwo z domu nie wytaszczysz :lol:


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Maj 13, 2009 6:37 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:00 pm
Posty: 460
Miejscowość: Okolice Lublina
Swoją drogą, to rzeczywiście przydałby się poradnik obsługi montażu paralaktycznego z fotografiami krok po kroku a jeszcze lepiej film. W wolnym czasie może podejmę się czegoś takiego.

_________________
ATM newton 8" F8.5
Synta 8"
SW 130/900EQ2
Tasco 20x60 + statyw, Bresser 10x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Czw Maj 14, 2009 3:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Oj przydał by się...mocno przydał. Dzięki wam za pomoc, juz dużo zrozumiałem dzięki waszym opisom. Mam jeszcze jedno pytanie np. blokując teleskop pod kątem 52 stopni nie ma możliwości potem poruszania teleskopem z góry na dół...np w celu wyszukania jakiegoś obiektu musze teleskop czasami unieśc a czasami obniżyc i tu mam dylemat...jak to sie robi...blokując teleskop pod kątem 52 stopni nie moge go obnizac i ponosic czym to sie robi ? dajcie ten poradnik panowie bo zwariuje ha ha ;)

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Czw Maj 14, 2009 4:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:00 pm
Posty: 460
Miejscowość: Okolice Lublina
Masz możliwość podnoszenia do góry i opuszczania na dół. Robisz to obracając teleskop w osi DEC i RA. Trzeba to tylko poćwiczyć najlepiej jak jest widno. Odblokuj oś DEC i RA a następnie poruszaj teleskopem wokół tych osi. Zauważysz, że możesz dokładnie ustawić na każdy punkt z tą trudnością, że teleskop nie porusza się "na boki i w górę i w dół" po siatce azymutalnej (pion - poziom) lecz po "dziwnych" łukach i w tym cała trudność.. Zdarza się, że aby móc oglągać dany obiekt trzeba obrócić tubę teleskopu wzgłuż jej osi, tak aby ustawić sobe wygodnie wyciąg z okularem. Przy EQ2 czasami podczas obracania przeszkadzają giętkie pokrętła od mikroruchów.

_________________
ATM newton 8" F8.5
Synta 8"
SW 130/900EQ2
Tasco 20x60 + statyw, Bresser 10x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Czw Maj 14, 2009 4:16 pm 
Tu masz dokładny opis:
http://www.skywatchertelescope.net/swts ... Q1and2.pdf

Kąta szerokości geograficznej nie ustawiasz w osi DEC tylko u podstawy głowicy osobnymi śrubami


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Pią Maj 15, 2009 3:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Dzięki za pomoc. Juz powoli zaczynam czaić co i jak. Praktyka czyni mistrza :) Bede dużo ćwiczył.

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Pią Maj 15, 2009 5:13 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Panowie może ktoś zrobi mały poradnik obsługi EQ2. Opisany kroczek po kroku na chłopski rozum bo ciężko na początku zaczaić obsługę tego montażu, szczególnie jak zaczyna się przygode z Astronomią. Mam jeszcze pytanko jak wyważyć ten teleskop mam instrukcje po Angielsku ale wiecie...w szkole miałem Rosyjski...i to mało uważałem na lekcjach ;) więc przypadkiem dla jaj nie podawajcie instrukcji po ruskiemu :) Niech ktoś opisze krok po kroku jak wyważyć. Dzięki i Pozdrawiam.

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Sob Maj 16, 2009 5:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Widzę że temat zamarł :(

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Sob Maj 16, 2009 5:58 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:00 pm
Posty: 460
Miejscowość: Okolice Lublina
Poluzuj najpierw oś RA i DEC, tak by teleskop swobodnie się poruszał. Ustaw poziomo tak by tuba była równoległa do podłogi. Poluzuj obejmy mocujące teleskop. Przesuwaj tak teleskop w obejmach by samodzielnie pozostawał w poziomie (aby ani koniec z lustrem głównym jak masz refraktor to z soczewką ani ten z okularem nie opadał ku dołowi) - teleskop w jednej osi wyważony. Następnie ustaw montaż tak aby pręt mocowania obciążników był poziomo do podłogi. Przesuwaj obciążnikiem tak aby ani teleskop ani strona z obciążnikiem nie opadała. I wszystko wyważone. W wolnej chwili zrobię fotografię i opiszę krok po kroku jak obsługiwać montaż EQ2.

_________________
ATM newton 8" F8.5
Synta 8"
SW 130/900EQ2
Tasco 20x60 + statyw, Bresser 10x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Sob Maj 16, 2009 7:19 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 29, 2007 9:19 am
Posty: 107
Miejscowość: Grybów
http://www.teleskopy.net/index.php?idg= ... &id=montaz
Tu msz opis, co i jak.

_________________
Mak Orion 127 Mon2. Cassegrain 80/800. PZO66/400
Ortho9mm,UO Ortho12mm,Antares W70 14mm,,Ploosl 25mm,Bino WO.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Nie Maj 17, 2009 9:14 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Dzięki koledzy za pomoc. Dziś około 3 w nocy obserwowałem Jowisza i Księżyc ustawiłem wszystko tak jak poradziliście, śledząc osią RA Jowisza było prawie ok widziałem go doskonale tylko co jakiś czas uciekał mi ku górze musiałem korygować osią DEC. Prawdopodobnie coś ustawiłem nie tak ale nie wiem co. Ale i tak było już dużo lepiej niż "mój pierwszy raz" :) Dużo się od was nauczyłem. Seyv masz taki sam montaż jak ja. Już napewno jesteś w nim obeznany. Z niecierpliwością czekam na poradnik w twoim wykonaniu :) Pozdrawiam

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Nie Maj 17, 2009 9:27 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
A i jeszcze podziękowanie dla Czesławo za link. Dużo pomógł mi ten artykuł. Wielkie dzięki.

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 10:51 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Jak pisałem wyżej, praktyka czyni mistrza. Dużo obserwowałem i po dojściu do wprawy, tan montaż jest naprawde wygodny w obsłudze. Ważne jest aby go dobrze wyważyć. Tak jak pisał Seyv czasami trzeba teleskop obracać wokół własnej osi aby mieć wygodny dostęp do wyciągu z okularem. Bardzo wygodnie się nim śledzi obiekty. Dzięki za pomoc chłopaki, dzięki wam nauczyłem się go wyważać i ogólnie... obsługiwać :)

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 10:54 am 
Offline

Rejestracja: Nie Sie 10, 2008 6:00 pm
Posty: 380
Miejscowość: Kowalewo Pomorskie
Ja mam montaż EQ2 z tubą 114/900 , po dokręceniu (maksymalnym) śrub, bardzo się trzęsie . W ogóle paralaktyk jest dla mnie niewygodny, przeszkadza w obserwacjach. :(


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 12:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Maj 11, 2009 11:22 am
Posty: 23
Ja narazie nie mam porównania. Kolega ma teleskop na azymutalnym. Bede musiał zobaczyć u niego. Narazie EQ2 jest dla mnie wygodny. Zobaczymy po porównaniu.

_________________
Sky-Watcher (Synta) SK909EQ2


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obsługa EQ2...help me please :)
PostWysłany: Śro Paź 20, 2010 10:19 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Paź 12, 2010 10:23 am
Posty: 9
Miejscowość: Radom
Odświeze troszke temat, zeby nie zakładac nowego. Jako ze mam nowy nabytek na tym montazu co kolega AdrianHP ( eq2 ) rowniez mialem dzis problemy podczas obserwacji. Po przeczytaniu tego wątku nie wiem czy dobrze zrozumialem, aby prowadzenie za obiektem osią RA bylo prawidlowe, nalezy na samym poczatku montaz wraz teleskopem ustawic "orientacyjnie" na gwiazde polarna? a dopiero pozniej obracac sama tuba, bez przestawiania montazu w celu odszukania interesujacego mnie obiektu na niebie?

_________________
Nikon Action Ex 10x50 , Luneta MP 20x60


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: daniel, Krzysztof z Bagien, Rosso oraz 30 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group