* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
 Temat postu: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 10:32 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 13
Miejscowość: Szczecin
Mój pierwszy post, tak że bywalców proszę o wyrozumiałość, niebo sprzętem zacząłem oglądać miesiąc temu ;) Jako że mi sie spodobało kupiłem sobie montaż jak w temacie (znając jego ograniczenia). Na razie nie przewiduję wymiany HEQ6 i wyżej.
Montaż pracuje sobie z obiektywem Tair3S i body Sony A7S i całkiem się sprawdza, prowadzenie bez guidingu jest dla mnie na razie wystarczające - do czasów 120s gwiazdy mają więcej komy niż przesuniecia.

No i problemy, (w terenie byłem 5 razy) - po zakupie, po alignacji montażu ustawianie goto na obiekty było prawie idealne, i bez problemu 2-3 godziny przestawiania nie powodowały "rozjeżdżania".
Przedostatnio zauważyłem, a wczoraj sprawdziłem, że montaż już podczas pierwszego obiektu się "rozjeżdża" z obiektem. Czyli alignuję na gwiazdy, ustawiam jakiś obiekt i drugi obiekt już się nie zgadza.

Używam SynFi i SkySafari.

Co robię źle? Co może być przyczyną? Co mogę sprawdzić?

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 11:30 am 
Offline

Rejestracja: Śro Cze 21, 2017 3:28 pm
Posty: 148
Miejscowość: Pawęzów
Używasz Ascoma?
A jaki soft steruje SynFi?
Czyli po 2-3 od alignacji rozjeżdża się wszystko?
Synchronizujesz planetarium z softem sterującym?

_________________
SW 200/1000, RC8", TS65q, EQ6-R, ASI1600mmc, ASI178mm, ATIK420L, EFW + filtry (RGB, IRpass, UV, Ha, Hb, SII, OIII, SC, CaK, U)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 12:04 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 13
Miejscowość: Szczecin
azoizo napisał(a):
Używasz Ascoma?
A jaki soft steruje SynFi?
Czyli po 2-3 od alignacji rozjeżdża się wszystko?
Synchronizujesz planetarium z softem sterującym?


Używam tabletu z Androidem, SynFi, program firmowy SynScan Pro i SkySafari 6 Pro.
Po alignacji montażu za pomocą SynScan Pro prog SkySafari dostaje już prawidłowe ustawienia. Synchro jest bezobsługowa. I jak przejadę bliższe obiekty jest ok. Jak pojadę gdzieś dalej to wystepuje błąd, nawet za pierwszym razem a w wizjerze nic nie widzę, dopiero jak zrobię pierwsze zdjęcie.
Wtedy klikam alignację na jakiejś gwieździe w okolicy i znowu w okolicy działa. Ale to nie metoda ;)
Ale wydaje mi się że to działało na początku, bo robiłem M31 i trafiało bez pudła.

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 12:31 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Cze 21, 2017 3:28 pm
Posty: 148
Miejscowość: Pawęzów
ciekawe, mi trzyma do póki nie wyłączę EQmoda, a Polaris dobrze ustawiona?

_________________
SW 200/1000, RC8", TS65q, EQ6-R, ASI1600mmc, ASI178mm, ATIK420L, EFW + filtry (RGB, IRpass, UV, Ha, Hb, SII, OIII, SC, CaK, U)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 4:07 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 13
Miejscowość: Szczecin
No już sprawdzę jak będzie pogoda, bo sobie nie dowierzam.
Na początku jak trafiało to polarna była aby w okolicach kółka, jeszcze się uczyłem. Teraz jest "idealnie" ;)

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 4:38 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 13
Miejscowość: Szczecin
Skasowane bo napisałem bzdury :oops:
Zanim się człowiek nauczy... :shock:

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Nie Paź 07, 2018 7:34 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 03, 2007 7:38 pm
Posty: 1164
Miejscowość: Wołomin
Jeżeli masz eqmod i poruszysz montaż z pilota to wszystko się odlacza.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Wto Paź 09, 2018 8:44 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 13
Miejscowość: Szczecin
Trochę ogarnąłem...
Dokładność wykonania EQ5 pozostawia trochę do życzenia, chyba co kilka pozycji trzeba klikać dodatkową alignację - wystarczy w SkySafari.
Oczywiście po jakimś czasie to się rozjeżdża i wtedy przydaje się pełna powtórna alignacja na biegun, to też tylko korekta.
Będę powoli montaż modyfikował/poprawiał bo ja mam takie ciągoty ;)

Mam SynFi podłączone zamiast pilota, działa z komórką i tabletem rewelacyjnie. Kabelków brak.
Niestety po zajęciu Wifi komórki (android) w komórce nie ma internetu, niby LTE jest a internetu brak.

Czy ktoś wie jak włączyć w androidzie internet z LTE gdy WiFi jest podłączone do sieci bez internetu?

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Śro Paź 10, 2018 11:00 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Mar 02, 2011 1:10 pm
Posty: 182
Miejscowość: Nowy Sącz
Z tego co się orientuje to tak się nie da ... sieć wifi w androidzie ma priorytet danych więc jak włączysz oba ... to wifi zawsze ma pierszeństwo ...
Jedyne co Cie ratuje to przesiadka z wifi na bluetooth .... kabelek kupi za jakie 70-90zł .. a jak się znasz .. to zrobisz to taniej ;)

_________________
--------------------------------------
Wydruki 3D na zamówienie - akcesoria astro, części zamienne itp
Wszelkiego rodzaju naprawy sprzętu, odzysk danych.
komprez_ns@o2.pl
------------------------------------


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Pon Paź 15, 2018 11:40 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 13
Miejscowość: Szczecin
Rozebrałem przekładnię.
Smar mieszany z wiórami alu, ślimak skręcony że się ledwo obraca, ślimak - zębatka za to luzy.

Czy ktoś wie - praktycznie - z jaką dokładnością powinien się montaż ustawić powtórnie na cel? Powiedzmy ustawimy Vegę, robimy obrót dookoła i wracamy na Vegę?

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ5 SynScan goto i problemy
PostWysłany: Czw Paź 18, 2018 8:08 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Mar 02, 2011 1:10 pm
Posty: 182
Miejscowość: Nowy Sącz
Powinien trafić dokładnie tak samo ... u mnie przynajmniej tak jest bo nie raz spieprze ostrość i wracam do gwiazdy ;)

_________________
--------------------------------------
Wydruki 3D na zamówienie - akcesoria astro, części zamienne itp
Wszelkiego rodzaju naprawy sprzętu, odzysk danych.
komprez_ns@o2.pl
------------------------------------


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Arek_P, dbx3, Franka, Google [Bot], robert_sz oraz 76 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group