* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 19, 2006 8:38 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3163
Miejscowość: znikam
Jak juz porozbierales to moze pomierz jakie masz otwory, srednice osi w dolnej czesci montazu tam gdzie os RA . Moze sie okazac, ze zamiast plastikowej tulei czy podkladki pod duza zebatka osi RA mozna dopasowac jakies lozysko najlepiej stozkowe i na to lozysko jeszcze dac cienkie oporowe na ktorym bedzie lezec ta zebatka . Taka wymiana radykalnie poprawi prace montazu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 19, 2006 8:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Rzecz w tym że niestety nie bo przy bijącej przekładni ślimakowej typowej w tanich montażach oś w tulej ślizgowej na miodnym smarze się odgina a po ułożyskowaniu wada ta wyjdzie bardzo jaskrawo i bedzie gorzej niż przed łożyskowaniem dlatego nie warto tego absolutnie robić w tej kalsie sprzęcie jak Sky Lux i pokrewne :shock:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 20, 2006 8:12 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3163
Miejscowość: znikam
RAcja z bijacymi przekladniami i ich lozyskowanie pogorszy sprawe . Ale danie lozysk pod zebatke tej przekladni nie usztywnia jej w osi obrotu . Tam nic nie znieniamy. Musi miec lekie luzy w osi aby jajowatosc przekladni nie zacinala jej .
Swoja droga nawet jakby zalozyli idealna zebatke to i tak bedzie miala bicie z powodu zastosowanego zasprzeglania tej zebatki z korpusem .

Kiedys slyszac montaz EQ3 , 5 myslalem, ze jakbym cos takiego mial to na pewno spelni moje marzenia odnosnie precyzji . A to podobnie jak z niemieckimi zegarkami Ruhla / ?/ . Ladnie wygladaja.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 20, 2006 10:15 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
No niestety :roll: życie to nie je bajka i na astronomicznym rynku jakość wyrobu oraz jego precyzja są wprost proporcjonalne do jego ceny 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 20, 2006 7:40 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Mar 09, 2006 1:40 pm
Posty: 144
Miejscowość: Sosnowiec
Witam
Kiedy przeczytałem Wasze wypowiedzi to trochę się zmartwiłem i zaraz sprawdziłem luzy na wszystkich częściach tocznych. Wydają sie w normie, bo nie ma żadnego klekotania, a jak się nakłada poszczególne części na osie to wchodzą tak jak tłok do cylindra (są pasowne). Na szczęście nie ma żadnych tulejek plastikowych jedynie silikonowe podkładki dystansowe. Zębatki i ślimaki na pewno nie z aluminium i jego stopów. Jedynie muszę sprawdziś "bicie" i owalizację wieńca. Przed rozebraniem wszystko było OK ale miałem jakieś odczucie, że przekładnie są nie dotarte i dlatego chciałem to wszystko przemyć i nasmarować podobnym "mazidłem".
Pozdrawiam

_________________
wiesław
Newton 150/750; Lornetka 10x50; aparat Olympus SP550UZ


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 20, 2006 8:39 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3163
Miejscowość: znikam
:lol: :lol: . Dobre, lepiej ze tak uwazasz, ze tak masz .
Tez kiedys tak uwazalem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 21, 2006 1:27 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Mar 09, 2006 1:40 pm
Posty: 144
Miejscowość: Sosnowiec
Witam
Niestety, ale ja również nie spodziewam się cudów., ale mam tylko nadzieję, że nie będzie gorzej niż było. Cały montaż staram się ustawiać jak najdokładniej do astro-obserwacji i astro fotografii. Niestety nie mam aparatu cyfrowego, więc na wyniki muszę czekać aż do naświetlenia całego filmu, a to trochę trwa (nie zawsze jest odpowiednia pogoda). Z tego co do tej pory zauważyłem - testując napęd, że przynajmniej przez dwie godziny uchwycona gwiazda w środek pola obserwacji nie "zeszła" z centrum (oczywiście przy poprawnym ustawieniu montażu), dlatego wnioskuję, że trafiłem na w miarę dobry egzemplarz montażu jak na tej klasy konstrukcję.
Pozdrawiam

_________________
wiesław
Newton 150/750; Lornetka 10x50; aparat Olympus SP550UZ


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 21, 2006 4:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Wiesławie, aby sprawdzić dokładność swojego montażu przekoś o 5* biegun w bok i zrób z włączonym napędem na południu w pobliżu równika niebieskiego 30 minutową ekspozycję gwiazd na 100 ISO w okolicach równika niebieskiego nie dotykając się montażu do końca zdjęcia, otrzymasz w prezencie ładny wykres PE swojego sprzętu.
Zapamiętaj (zapisz w dzienniku obserwacyjnym) fotografowaną okolicę bo po skali odwzorowania i odnalezionych gwiazdach zmierzysz swoje PE 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 21, 2006 5:38 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Mar 09, 2006 1:40 pm
Posty: 144
Miejscowość: Sosnowiec
Witam ponownie
Dzięki za radę na pewno tak zrobię, bez względu co by nie oznaczało to "PE". (sorry - ale nie jestem gigantem w astronomii i nie znam wszystkich skrótów). Jeśli są jeszcze jakieś testy na sprawdzenie sprzętu, proszę podać, będę wdzięczny.
Pozdrawiam

_________________
wiesław
Newton 150/750; Lornetka 10x50; aparat Olympus SP550UZ


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 21, 2006 6:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
PE czyli Periodic Error czyli po polsku błąd okresowy zespołu napędowego, zrób najpierw ten bardzo ważny, rzekłbym fundamentalny test i zamieść tu wynik a przedyskutujemy go bo od niego naprawdę wiele zależy i doradzimy wtedy jak sprzęt testować dalej 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 29, 2006 4:13 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Mar 09, 2006 1:40 pm
Posty: 144
Miejscowość: Sosnowiec
Witam
Właśnie wszystko poskładałem, nasmarowałem, w miarę wykasowałem luzy na przekładniach. Teraz czekam na bezchmurne niebo i wykonam test. Zdjęcie zamieszczę na stronie "Fotosika".
Pozdrawiam

_________________
wiesław
Newton 150/750; Lornetka 10x50; aparat Olympus SP550UZ


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 31, 2006 8:29 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5401
Miejscowość: małopolska
Mam pytanie odnośnie eq5/cg5. Czy można zamocować w nim na drążku przeciwwagi lunetkę guidującą?
I jaką max "ogniskową" uciągnie do astrofoto ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 31, 2006 9:32 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
To zależy jak ciężki powiesisz na nim teleskop lub teleobiektyw i na jakim statywie to będzie wszystko stało :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Wrz 09, 2006 4:15 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 08, 2006 11:18 am
Posty: 58
Miejscowość: Pilchowice
Witam
Mam nadzieję,że ktoś tu jeszcze zagląda,bo mam pytanko.
Chodzi mi po głowie pomysł osadzenia w ogrodzie na stałe solidnej rury przygotowanej do szybkiego ,wieczornego zamontowania głowicy z teleskopem.Problemem jest odporność takiego czegoś na warunki atmosferyczne bowiem widzę ją (tą rurę) jako rodzaj ''teleskopu''o zmiennej ,regulowanej wysokości.Czy istnieją jakieś gotowe rozwiązania,czy np.''teleskopy''z nieużywanych foteli komputerowych się nadają?

_________________
MAK 80/1000 ,Messier R 152 S.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Wrz 09, 2006 7:53 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Rura czyli kolumna pod teleskop musi być sztywna jak skała czyli sztywna i sporej średnicy rzędu 100-300mm, najlepiej nierdzewna i wypełniona betonem :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Wrz 09, 2006 8:02 pm 
Janusz_P. napisał(a):
Rura czyli kolumna pod teleskop musi być sztywna jak skała czyli sztywna i sporej średnicy rzędu 100-300mm, najlepiej nierdzewna i wypełniona betonem :idea:


Ja chcę taką rurę postawić na balkonie. Można ją wypełnić piaskiem czy koniecznie beton? A jak sobie poradzić z drganiami przenoszonymi z balkonu? Dodam że ogniskowa którą bedę focił to ok 750mm.

Czy da się zrobić tak aby głowica była zdejmowalna a jednoczesnie żeby sadzając ją na takiej rurze była od razu prawidłowo ustawiona względem osi ziemi? (jakieś ograniczniki np?) Ktoś tak robił?


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Wrz 09, 2006 8:13 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Balkon to nie jest odpowiednie miejsce pod stacjonarną kolumnę bo jego płyta nie zachowa odpowiedniej sztywności więc traci to wszelki sens :roll:
Na balkonie można rozstawiać lekki styw do wizuala a i tak to wszytko drga jak koło tego chodzimy :?

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Wrz 09, 2006 8:29 pm 
Janusz ja o tym wiem ze to nie jest wymarzone miejsce pod montaz na rurze. Ale ja po prostu nie mam wyjscia :lol:


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 6:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5401
Miejscowość: małopolska
Mam pytanie związane z działaniem montażu, a właściwie prowadzeniem. Ustawiłem montaż i w pewnej lokalizacji mogłem wykonać expozycje 180" zmieniając obiekt okazało się iż 30" to za dużo. Czy jest to spowodowane nieosiowym zamocowaniem obiektywu ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 6:42 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 4330
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
JaLe napisał(a):
Czy jest to spowodowane nieosiowym zamocowaniem obiektywu ?


Nie. :wink:

To jest pewnie bląd ustawienia montażu na polarną. Jeśli fotografujesz obiekt blisko bieguna (polarnej) to błąd ten będzie mniej zauważalny, jeśli jednak pojedziesz trochę niżej to zobaczysz go w pełnej okazałości. Dlatego też ustawiając montaż metodą dryftu szukamy obiektów blisko południka niebieskiego (na wschodzie lub na zachodzie i na południu). :D Po prostu tam najszybciej widać ewentualne błędy w ustawieniu montażu na polarną. 8) Gwiazdę Polarną mógłbyś naswietlać przwie dowolnie długo.

A i na marginesie - osiowość zamocowania obiektywu do montażu sprawdzisz po prostu fotografując Polaris. :wink: Jesli montaż jest dobrze ustawiony na polarną to powinna oba się znajdować prawie w centrum pola obiektywu. :wink:

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 7:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5401
Miejscowość: małopolska
Dziękuję za wyjasnienie.
Obiekty były oddalone o 30*.
A co do metody dryftu to nie mam na nią czasu ;)
Raczej już pokuszę się o guiding. Sprzęt ma być dla mnie, a nie ja dla niego ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 7:46 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Guidung nie jest lekiem na całe zło tylko pomocą przy dłuższych ekspozycjach z prawidłowo ustawionego montażu i przy źle ustawionym biegunie spowoduje tylko, bagatelka ....rotację pola :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 9:31 am 
Czy ma ktoś jakieś konkretne informacje na temat jak się sprawdza montaż LXD-75 w astrofoto? Miał ktoś z nim do czynienia? Z tego co wiem to nie wiele osób w Polsce go używa? Czy sa jakieś przeciwwskazania? Jak się ma ten montaż do GPD?


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 4:04 pm 
A co myślicie na temat tego montażu?

http://market.fotoclassic.pl/sklep/prod ... cts_id=341

To ulepszona wersja HEQ5, niby w tej samej cenie jest GPD2 ale trzeba jeszcze dokupic do niego pare rzeczy jak napędy i cena zamyka się w 5k zł. A tu jest wszystko łącznie z GoTo i wyjściem na autoguider.


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 19, 2006 8:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Seria LXD-75 to klasa mniej więcej EQ-5 czyli lekko chodzących ułożyskowanych montaży dobrze chodzących pod Go To ale nie do astrofoto bo GO To wymusza luzy aby się wyrobić przy dużych prędkościach przemieszczania teleskopu :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 25 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group