* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 8:40 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Linki są bardzo dobre ale obecnie można kupić już fabryczny SVP z GO-TO i wejściem Autoguidera na pokładzie więc nie trzeba już przechodzić tego przedszkola z ciągłymi przeróbkami i modyfikacjami rodzimego GO-TO :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 9:24 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 914
Miejscowość: Jaworzno
"rodzime goto-guide" przeszło już fazę rozwojową i w chwili obecnej system może śmiało konkurować z produktami fabrycznymi gdyż działa niezawodnie i stabilnie
różnica w cenie też jest niebagatelna :wink:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 11:17 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Max napisał(a):
"rodzime goto-guide" przeszło już fazę rozwojową i w chwili obecnej system może śmiało konkurować z produktami fabrycznymi gdyż działa niezawodnie i stabilnie
różnica w cenie też jest niebagatelna :wink:


Tak samo zresztą jak w prędkości pracy 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 11:23 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3143
Miejscowość: znikam
Jakby zastosowac silniczki z EQ5 to w najlepszym przypadku tez predkoscia by nie grzeszyly.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 14, 2007 11:55 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Aby GO TO szybko działało trzeba zmienić jak w fabrycznym upgradzie Oriona przede wszystkim koncepcję napędu montażu i wymienić motory na mocniejsze, pracujące z drobnym mikrokokiem bez reduktora prędkości do pracy śledzącej i sterowane wyższą częstotliwością rzędu 20-200 Hertzów do pracy z szybkim GO-TO :idea:
Jestem pewien że Leszek jako zdolny elektronik o tym doskonale wie i zdaje sobie z tego sprawę 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 2:29 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 06, 2007 11:55 am
Posty: 152
Czy do refraktora (mojego) wystarczy EQ-3? chciałbym zająć się projekcja okularową a aparat taki jak w stopce czyli nie taki mały, prosze o pomoc :D

_________________
rekraktor uniwersała 90/1000mm, william optics ZS 66 doublet APO,
okulary:
30, 20 ,9, 4, barlow x2


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 8:49 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Przy ogniskowej rzędu 1000mm i tak ciemnym i długim teleskopie niezbędne minimum to będzie jednak zdecydowanie EQ-5 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 1:41 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 06, 2007 11:55 am
Posty: 152
Tzn, mogę kupić sam statyw (nóżki) do EQ-5 a sam montaż jest chyba rzędu EQ-3 i na razie może być. chyba że poniechać zamiaru kupna tego "statywu" za 300 zł i kupić cały komplet za 800?

_________________
rekraktor uniwersała 90/1000mm, william optics ZS 66 doublet APO,
okulary:
30, 20 ,9, 4, barlow x2


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 04, 2007 2:08 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 15, 2007 3:13 pm
Posty: 134
Czy powieszenie MT800 na HEQ5 Syn Trek, razem z lunetą guidującą (obiektyw Pentacon 135/2.8 z telekonwerterem 2x) ma sens, jeśli urzyje aparatu EOS 350d?
Interesuje mnie astrofotografia mgławicowa.
I jeszcze jedno pytanie: jeśli urzyje telekompresora 0.63x, to będę mógł zrezygnować w telekonwertera?

_________________
SW 114/900 EQ2, Baader UHC-S, WO SWAN 20mm, lornetka 7x50

Canon 450D z obiektywem EF 28-135 IS USM


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 04, 2007 10:23 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 914
Miejscowość: Jaworzno
luneta guidująca powinna mieć większą ogniskową niż teleskop którym wykonujesz zdjęcia
do fotografii uzywam MT-800 na SVP i canona z guidowaniem przez MTO 1000mm
twój pentacon ma oznaczenie 135/2.8 , jesli 135 to ogniskowa to nawet z telekonwerterem 2x otrzymujesz tylko 270mm co jest zaledwie 1/4 tego co potrzebujesz

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 6:25 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
krzysiek2222 napisał(a):
Czy powieszenie MT800 na HEQ5 Syn Trek, razem z lunetą budującą (obiektyw Pentacon 135/2.8 z telekonwerterem 2x) ma sens, jeśli urzyje aparatu EOS 350d?
Interesuje mnie astrofotografia mgławicowa.
I jeszcze jedno pytanie: jeśli urzyje telekompresora 0.63x, to będę mógł zrezygnować w telekonwertera?

Luneta guidująca przy Leszkowym systemie Guide powinna mieć ogniskową porównywalną z teleskopem głównym :!:
W przypadku fabrycznego guidera jak ST-4 na celownicę wystarczy nam z zapasem połowa ogniskowej głównego teleskopu.
Na koniec ważna informacja: MT-800 będzie bardzo kiepsko pracował z telekompresorem 0,63x więc ten duet z góry odpada :cry:
odpowiedni do niego jest MPCC Coma Korektor a nie korektory do refraktorów :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 4:24 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 15, 2007 3:13 pm
Posty: 134
A jak będzie pracował MT800 z MTO 11 do guidingu na HEQ5 Syn Trek, jeśli urzyje interfejsu ASCOM, czyli lepszego od ST4?

_________________
SW 114/900 EQ2, Baader UHC-S, WO SWAN 20mm, lornetka 7x50

Canon 450D z obiektywem EF 28-135 IS USM


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 6:58 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Jesli wszystko prawidłowo skonfigurujesz zapewne bardzo dobrze ale zapas sztywności na H-EQ-5 będzie za mały do komfortowej pracy tym zestawem :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 8:25 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2901
Miejscowość: małopolska
Na HEQ5 to raczej tuba z ogniskową gdzieś max 750mm (np reflektor z lustrem 150mm). Takie 5-6 kg. Jak dolozysz jakis guiding to i tak wskoczysz z całym osprzętem ponad 10kg a dane producenta podaja max 15kg chyba.

Mniejsza tuba pozwoli miec "zapas" co przeklada sie na wieksza stabilnosc całości z tym ze w sieci mozna znalezc osoby ktore np foca na 'CG-5 GT' tubą 1000mm i robią to swietnie. Nie bagatelne jest tutaj duuuuuże doswiadczenie.

Powiem tak jak bedziesz bardzo dobrze robił 750mm to możesz pokusić się o przeskok na wieksza tubę na tym samym HEQ5. Takie podejscie bym doradzał.
Niesteety nie ma gotowych 150/750 z wyciągiem 2" więc odpada stosowanie MPCC bez małego przerabiania.

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 11:59 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 15, 2007 3:13 pm
Posty: 134
Ale widziałem zdjęcia z MT800 na SVP, które były dobre, więc dlaczego HEQ5 ma nie dać rady?
Czy obiektyw Rubinar 500/5.6 z 2x telekonwerterem i kamerą SW Acuter mniej obciążyłby montaż niż MTO wciąż pozwalająć urzywać do prowadzenia gwiazdy 3-4m?
PS. Na początek dałoby się robić zdjęcia teleskopem 114/900 na tym montażu? Oczywiście po wymianie wyciągu na 2" Crayforda, bo ten zwykły 1,25" można wysunąć ręką nie urzywając większej siły.

_________________
SW 114/900 EQ2, Baader UHC-S, WO SWAN 20mm, lornetka 7x50

Canon 450D z obiektywem EF 28-135 IS USM


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 12:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2901
Miejscowość: małopolska
krzysiek2222 napisał(a):
Ale widziałem zdjęcia z MT800 na SVP, które były dobre, więc dlaczego HEQ5 ma nie dać rady?

Nie powiedziałem że nie da biorąc pod uwagę max nośność tego montażu tylko może być gorzej z prowadzeniem im mniejsza waga tym lepiej i max nośność to raczej określana jest dla wizuala a nie dla prawie idealnego prowadzenia.
Wspomniałem CG-5 GT więc nie każdy się przejmuje max wagą. Jak masz ochote próbować to nikt Ci nie zabroni :D Z chęcią zobacze efekty twojej pracy

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 1:08 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Przecież wyraźnie napisałem że to kwestia komfortu pracy bo uzyskanie dobrych zdjeć z zestawu SVP-MT-800 jest oczywiście możliwe i w pełni wykonalne tylko będzie wymagało więcej pacy i cierpliwości niż z EQ-6 gdzie komfort pracy będzie jednak zdecydowanie wyższy :arrow: 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 1:17 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 15, 2007 3:13 pm
Posty: 134
Dlaczego? Chodzi o to, że część zdjęć będzie poruszona?
Co powoduje, że HEQ5 wymaga pracy i cierpliwości?
PS. Czy jest możliwa wymiana wyciągu w moim teleskopie 114/900 na Crayforda 2"? Czy wystarczy wykręcić stary i wkręcić nowy wyciąg, czy nie będzie on pasował?

_________________
SW 114/900 EQ2, Baader UHC-S, WO SWAN 20mm, lornetka 7x50

Canon 450D z obiektywem EF 28-135 IS USM


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 4:30 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 914
Miejscowość: Jaworzno
Krzysztofie zerknij do wątku:
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=2069
luneta guidująca służy zarazem jako "cięzarek" pozwalając na w miarę sensowne astrofoto
gdy guider podwiesimy bezpośrednio na teleskopie to ciężar wraz z przeciwwagami będzie większy
zestaw rozbudowałem jeszcze o niezależny szukacz , niebawem dołącze aktualną fotkę

PS
jak najbardziej możesz wymienić na wyciąg Antaresa który sam zamontowałem na 8 calowej tubie
krzywizna podstawki jest większa niż krzywizna tuby (na zdjęciach zobaczysz gumowe podkładki z boku) dlatego wydaje mi się że montaż na 6 calowej tubie byłby możliwy
fotki:
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=2222

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lip 07, 2007 7:02 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Krzyśku, myśl na razie o montażu a w teleskopik typu 114/900 absolutnie nie warto inwestować do astrofoto :roll: , celuj jeśli już to w przerobiony gruntownie 114/500 jeśli się nadal upierasz przy tej mikrej średnicy 114mm (choć też nie warto w niego moim zdaniem inwestować) albo co najmniej w tubę 150/750.
W tym maluchu 114/900 będziesz musiał podnieść lustro, wymienić wyciąg, wymienić lustro wtórne na większe do astrofoto czyli skórka zdecydowanie nie warta jest w nim wyprawki :wink:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lip 07, 2007 2:19 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 15, 2007 3:13 pm
Posty: 134
Więc na początku zajmę się astrofotografią za pomocą aparatu w teleobiektywami na HEQ5, a z czasem zaopatrze się w tubę MT800 przerobioną pod astrofotografie.

PS. Jak podłączyć aparat bezpośrednio do montażu?

_________________
SW 114/900 EQ2, Baader UHC-S, WO SWAN 20mm, lornetka 7x50

Canon 450D z obiektywem EF 28-135 IS USM


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 18, 2007 7:32 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Z montażem masz Dovetaila, do niego trzeba przykręcić np Piggybackze śrubą fotograficzną i po problemie lub metalową głowicę fotograficzną co daje dodatkowo możliwość wygodnego kadrowania aparatem :lol:

Ps. Celuj od razu w EQ-6 bo H-EQ-5 będzie potem za delikatny do wydajnego astrofoto MT-800 :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 18, 2007 9:03 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3143
Miejscowość: znikam
Janusz_P. napisał(a):
...
Ps. Celuj od razu w EQ-6 bo H-EQ-5 będzie potem za delikatny do wydajnego astrofoto MT-800 :idea:


Tez jestem tego zdania, ale to poczatek :(

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 30, 2008 9:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 11, 2006 5:27 pm
Posty: 749
Miejscowość: Leeds
mam takie pytanie: ten montaż w orionach EQ-G czego jest odpowiednikiem w sky watcherach? heq5 czy eq5, bo ze względu na budowę i cenę nie przypuszczam żeby to był eq6

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 8:58 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Znowu niepracyzyjne pytanie nie pozwala udzielić jednoznacznej odpowiedzi bo nie wiem czy pytasz o:

Atlas EQ-G to jest EQ-6

Syrius EQ-G to jest H-EQ-5

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: aldebaran1, okroj, piotrus.zibi, plenerus, Prezes oraz 67 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group