* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 13, 2006 2:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
Leszku już odpowiadam !
1. GoTo działa - sprawdziłem na kilku obiektach.
Korekta działa.

2. Klawisze działają tzn. podświetlają, ale montaż wykonuję tylko jeden skok i to w kier. N w pozostałych nic się nie dzieje.

W tej chwili mogę wykonać tylko taki jeden skok i wiesza mi system, a wcześniej wywala z systemu kamerę. Tego jeszcze nie miałem. :shock:

Może przy jakimś restarcie wywaliło mi z systemu pliki, tylko jakie :?:
przeinstalowałem kamere i dedykowany program i dalej to samo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 13, 2006 2:55 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
Jale !
Trzeba więc doprowadzić do stanu gdy program GD będzie działał bez zawieszania się. Szczerze mówiąc nie mam pomysłu dlaczego wszystko się zawaliło. Jeśli nie żal Ci systemu to przeinstaluj go od początku.
Ja będę wieczorem dostępny na GG (1406467).
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 14, 2006 12:23 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
Dzięki pomocy Leszka Jędrzejewskiego udało mi się uruchomić sterowanie Guidem.
Na razie przetestowałem w warunkach dziennych i wydaje sie być wszystko ok.

Kluczowym dla całego ustawienia okazała sie ingerencja w biosie.
Mianowicie w moim przypadku port LPT miałem ustawionu na ECP, a powinno być STD .

W tej chwili borykam się jeszcze z samą kamerką, która odmawia działania po około kilkunastu minutach (obraz ulega degradacji, a później staje się czarny i zawiesza program ją obsługujący).
Dodam, iż jest to niezależne od działania GD, gdyż testowałem też na dedykowanym do Vesty programie i sytuacja się powiela.
Dzieje się tak tylko z kamerką, aplikacje wideo działają poprawnie.
Zastanawiam się czy zainstalowanie nowego directxa coś zmieni ? Jeżeli tak to gdzie go wrzucić, bo to przecież poważna sprawa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 14, 2006 12:31 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3137
Miejscowość: znikam
taki drobiazg a tyle nerwow.
Co do kamerki jak dziala kilkanascie minut i przestaje dzialac to cos pewnie sie przegrzewa i nowe sterowniki duzo nie pomoga.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 14, 2006 12:34 pm 
JaLe napisał(a):
Kluczowym dla całego ustawienia okazała sie ingerencja w biosie.
Mianowicie w moim przypadku port LPT miałem ustawionu na ECP, a powinno być STD


Mowilem, sprawdzic prawidlowosc funkcjonowania portow komputera i inne rzeczy. 8)

Pozdrawiam,
Gregory


Ostatnio edytowany przez Gregory, Czw Gru 21, 2006 12:17 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 11:47 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
Na 90 % mam jednak uszkodzoną kamerkę.

Oczywiście nie ma winnych.
UWAGA! Za nim oddacie swoją do przerobienia zastanówcie się dobrze !

Ja w ten sposób straciłem ponad 400,- , kolejne 400,- straciłem na nieumiejętnym wykonaniu pewnej operacji przez pewną osobę - w zamian usłyszałem przepraszam.


W ten sposób koszty całego astrografu u mnie zwiększyły się o ponad 800,- które wywaliłem w błoto.

Obecnie dzieki uprzejmości Zbyszka mam na pewien czas do dyspozycji zwykłego Toucama.


Wiem już że nie oddam do przerobienia Canona, nie będę grzebał w filtrach, bo znając życie znowu jakiś fachowiec coś sknoci.

Z takim smutnym akcentem czekam na pogodę, może uda się wykonać w końcu jakieś zdjęcie z guidingiem ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 4:24 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 12, 2006 5:22 pm
Posty: 56
Popieram. My fotografujemy nieprzerobionym Canonem i też coś widać. W M42 nie brakuje czerwieni, zobacz na stronie Leszka Jędzrzejewskiego nową obróbkę, jaki cukiereczek wyszedł :P . Motto :
nie ma co grzebać palcem w rzeczach 100x mniejszych od palca :shock: .
pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 4:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 30, 2006 12:46 pm
Posty: 1058
Miejscowość: Warszawa
Jarku - a zerknij może do giełdy, jest kamerka Meade'a do sprzedania za połowę ceny :)

Pozdrawiam,
Seba

_________________
Mak127, SW AZ-GOTO
NA SPRZEDAŻ: Modyfikowany LB12" + NGC SkyVector & JMI TNT + 12" szklany filtr Słoneczny ORION - info na PW
http://www.novoslim.net


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 4:43 pm 
Sebastian_wawa napisał(a):
Jarku - a zerknij może do giełdy, jest kamerka Meade'a do sprzedania za połowę ceny :)

Pozdrawiam,
Seba


Ta kamerka nie jest wysokiej jakości, na guider by sie nadała ale byłby to bardzo drogi guider. Nie ma potrzeby jej stosować., kiedy mozna kupic veste SC1.

A co do przeróbki Canona to jednak się to opłaca, znacząco wzrasta czułość w mgławicach emisyjnych :) Tylko szkoda rozpruwać aparat :)


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 4:45 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 30, 2006 12:46 pm
Posty: 1058
Miejscowość: Warszawa
qbanos napisał(a):
Ta kamerka nie jest wysokiej jakości, na guider by sie nadała ale byłby to bardzo drogi guider. Nie ma potrzeby jej stosować., kiedy mozna kupic veste SC1.


Nie wypowiadałem się na temat jej jakości bo nie mam o tym pojęcia :lol: To Wy jesteście spece od astrofoto więc oceniajcie - ja tylko rzuciłem pomysł ;)


Pozdrawiam
Seba

_________________
Mak127, SW AZ-GOTO
NA SPRZEDAŻ: Modyfikowany LB12" + NGC SkyVector & JMI TNT + 12" szklany filtr Słoneczny ORION - info na PW
http://www.novoslim.net


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 7:55 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
A co do przeróbki Canona to jednak się to opłaca, znacząco wzrasta czułość w mgławicach emisyjnych :) Tylko szkoda rozpruwać aparat :)


Ja jednak pozostanę w nurcie nazwijmy go naturalistycznym, czyli takim w którym obiekty fotografowane są w zakresie światła zbliżonego do widzianego przez człowieka.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 8:12 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 3572
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
JaLe napisał(a):
qbanos napisał(a):
A co do przeróbki Canona to jednak się to opłaca, znacząco wzrasta czułość w mgławicach emisyjnych :) Tylko szkoda rozpruwać aparat :)


Ja jednak pozostanę w nurcie nazwijmy go naturalistycznym, czyli takim w którym obiekty fotografowane są w zakresie światła zbliżonego do widzianego przez człowieka.


Pragnę jeszcze tylko zauważyć, że Canon ze standardowym filtrem (również antyaliasingowym) będzie produkować miękkie obrazy gwiazd, gdyż standardowy filtr Canona powoduje rozmywanie ostrych krawędzi. Nic nie będzie to przeczkadzać jeśli kilkakrotnie zminiejszymy zdjęcie ale jeśli zdjęcie byłoby pokazywane w bliskiej do maksymalnej rozdzielczości to "gąbki" (słabsze gwiazdki) byłyby ładnie widoczne. :wink:

Co do pokazywania czerwieni to nie ma problemu w przypadku obiektów dośc nisko nad horyzontem (jak na przykładm M42) gdyż atmosfera odfiltrowuje nam ładnie nadmiar niebieskiego i zielonego. Spróbujcie natomiast wydobyć czerwony kolor (z nieprzerobionego Canona) obiektu fotografowanego w zenicie. :wink:

Co do przerabiania Canona to zajmuje się tym Waldek z naszego forum, któremu można zaufać w 100% chociaż on zawsze uprzedza, że z przeróbką wiąże się pewnego rodzaju ryzyko.

Pozdrawiam,
Dominik


Ostatnio edytowany przez Dominik Woś, Czw Gru 21, 2006 8:16 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 8:16 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
wesołek napisał(a):
Popieram. My fotografujemy nieprzerobionym Canonem i też coś widać. W M42 nie brakuje czerwieni, zobacz na stronie Leszka Jędzrzejewskiego nową obróbkę, jaki cukiereczek wyszedł :P . Motto :
nie ma co grzebać palcem w rzeczach 100x mniejszych od palca :shock: .
pozdrawiam


Szukam, ale nic nie widzę oprócz starszych wersji, albo tylko tak mi sie wydaje :roll:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 9:03 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 12, 2006 5:22 pm
Posty: 56
A coś takiego ? http://cgi.ebay.de/NEW-Meade-LPI-Lunar- ... dZViewItem
Meade Lunar Planetary Imader - mniej więcej koszt taki sam jak przerobiony Toucam a przynajmniej jest to fabryczne a nie jakiś gniot sknocony na stole kuchennym. Co prawda jest CMOS a nie CCD ale ma czasy do 15 sek. Gdzieś widziałem, że rejestruje gwiazdy do 11 mag i daje niezłe obrazy planet. Canon też jest CMOS a nie jest taki zły.
pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 9:07 pm 
Za mała czułość, wprowadzanie korekt musi być maksymalnie co kilka sekund, a często 1-2sek i to wtedy kamerka musi widzieć ciemne gwiazdy, nie na 15sek naświetlania. Wobec tego mój Canon Powershot A60 który na 15sek schodzi do 12mag też powinien się nadawać a tak nie jest :)


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 9:09 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 12, 2006 5:22 pm
Posty: 56
A jakie gwiazdy może pokazywać dla 2 sek ? Może to są gwiazdy 9 mag albo przynajmniej 8 i to wystarczy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 9:13 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 12, 2006 5:22 pm
Posty: 56
Próbowałeś jakie gwiazdy rejestruje Twój Canon dla 2 sek ? Na pewno nie bo się nie da tego yustawić w trybie webcam. W trybie weebcam będzie jakaś ilość klatek na sek i koniec np. 10 i nic sie nie da zrobić


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 9:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
Miałem niewiele prób z SC1, ale musze napisać że jednak jest kolosalna różnica, między zwykłą, a przerobioną kamerką.

Może powiem jak to wyglądało w dzień.
Gdy podłączyłem Vestę z SC 1 i ustawiłem odświerzanie na 15 klatek, zmniejszonych przy ustawieniach na min. okazało się że mam obraz prześwietlony.

Musiałem przysłonić około 90% obiektywu Rubinar 300/4.5, by obraz był widoczny.

W nocy przy Rubinarze z telekonwerterem x2 można odczytać rejestrację samochodu z odległości 300 mm ! Przy świetle padającym z boku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 10:10 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 12, 2006 5:22 pm
Posty: 56
Mnie chodzi o przydatność kamery Meade LP Imager. Może ktoś znajdzie jej recenzję ? Jeśli dla 15 sek pokazuje gwiazdy 11 mag ( z jakim przyrzadem ?) to może dla 1 sek pokaże 8 mag ? To by wystarczyło do guidowania. Jeszcze też ważne jest z jakim instrumentem to pokazuje. Mnie nieprzerobiony Philips z teleskopem 250 pokaże gwiazdy 8 mag dla 1/5 sek, ale taki nie powinien być teleskop prowadzący. logitech Clicksmart pokazuje gwiazdy 5 wielkości ale praca odbywa się przy 1/20 sek i nic się nie da w menu zrobić. Takie wiadomości są interesujące a nie jak widać tablicę rejestracyjną samochodu.
pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 9:56 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
wesołek napisał(a):
Mnie chodzi o przydatność kamery Meade LP Imager. Może ktoś znajdzie jej recenzję ? Jeśli dla 15 sek pokazuje gwiazdy 11 mag ( z jakim przyrzadem ?) to może dla 1 sek pokaże 8 mag ? To by wystarczyło do guidowania. Jeszcze też ważne jest z jakim instrumentem to pokazuje. Mnie nieprzerobiony Philips z teleskopem 250 pokaże gwiazdy 8 mag dla 1/5 sek, ale taki nie powinien być teleskop prowadzący. logitech Clicksmart pokazuje gwiazdy 5 wielkości ale praca odbywa się przy 1/20 sek i nic się nie da w menu zrobić. Takie wiadomości są interesujące a nie jak widać tablicę rejestracyjną samochodu.
pozdrawiam


Każdy test jest interesujący, bo uzmysławia różnicę.
Co do bardziej miarodajmych porównań to nie zdążyłem takich wykonać ze względu na awarię i brak pogody.

Nie wiem czy uda mi się wykonać obserwacje moją Vestą SC 1, bo są marne szanse, by obudzić ją do życia.

Jeżeli jednak takie wykonam to z pewnością napiszę o zasięgu.
Póki co testy rozruchowe guidingu wykonywałem na obiektach położonych na ziemi i takie też opisałem, co do obiektów gwiazdowych to mogłem je tylko krótko obserwować.
Podkreślam, że różnica w obrazie była kolosalna na korzyść przerobionej kamerki, co za tym idzie łatwiej wybrać gwiazdkę prowadzącą, gdyż w polu miałem np. co najmniej kilka - zamiast jednej i to słabo widocznej gwiazdki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 11:32 am 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 12, 2006 5:22 pm
Posty: 56
Dalej chodzi mi przede wszystkim o zastosowanie Meade Lunar Planetary Imager, bo być może w rozsądnej, porównywalnej do SC1 cenie mamy produkt fabryczny a nie domową przeróbkę, którą może szlag trafić o czym sam się dotkliwie przekonałeś. Pisze zresztą, że ma takie zastosowanie ale nie podano szczegółów. Można znaleźć ładnie obrobione filmiki planet i księżyca o jakości porównywalnej do tych z Toucamów ale nie znalazłem jak na razie opisów zastosowań do guidingu. Bardzo możliwe, że te możliwości są spore. Wystarczyło by gdyby kamera rejestrowała gwiazdy 8 mag, takich już jest zatrzęsienie na całym niebie. Szukając gwiazdy prowadzenia w pobliżu na zasadzie rozglądania się lunetką zabudowaną na głowicy można się rychło przekonać o rotacji pola na zdjęciach i uzmysłowić sobie, ze przydało by się przydomowe obserwatorium żeby nie spędzać czasu w terenie wyłącznie na ustawianiu montażu do GP. Ustawienie do GP musi być bardzo dokładne żeby rotacja nie wychodziła a nie mniej więcej. Nie pomoże sam system guidujący, rotacja będzie wychodzić, tym większa im dalej będzie gwiazdka prowadzenia od interesującego nas obiektu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 12:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
Nie bagatelna okazuje się też wielkość i ciężar samej kamerki.
Pożyczony od Zbyszka Toucam wygląda naprawdę niepozornie :)

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 12:53 pm 
JaLe uzywasz tego Oriona wraz z field flattenerem/focal reducer'em?
Jeśli nie to mógłbyś zamieścić crop samego brzegu kadru?

BTW ten guider nie chwieje Ci sie na takim długim ramieniu?? :wink:


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 12:55 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
JaLe uzywasz tego Oriona wraz z field flattenerem/focal reducer'em?
Jeśli nie to mógłbyś zamieścić crop samego brzegu kadru?

BTW ten guider nie chwieje Ci sie na takim długim ramieniu?? :wink:


Edka używama bez "wspomagania" ;)

Ramię to klasyczny żeliwny devetail i powiem, że o dziwo jest niezły.
Raczej musze popracować nad pewnym luzem w głowicy.

Cropy:

Z centrum:

Image

i z brzegu:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 26, 2006 9:21 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5223
Miejscowość: małopolska
Dla osób, które pragną spróbować się z Guidmasterem podaję link:

http://www.guidemaster.de/


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group