* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 11, 2006 2:57 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Wytrzymałosć sklejki jest kilkakrotnie większa od laminatu a na platformie stoi cały ciężki teleskop :roll: więc zdecydowanie odradzam Laminat 18mm :? , w ostaecznożci możesz zrobić to z laminatu 28mm ale z grubym, dwustronnym fornirem o grubości milimetra czli z tgz płyty ozdobnej ale że sklejkie będzie i tak wytrzymalsza i lżejsza na platformę więc po co masz wyważać raz już otwarte drzwi :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 11, 2006 5:39 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Płyta wiórowa laminowa oraz płyta mdf czy hdf jest o wiele bardziej higroskopijna niż sklejka. Sklejka posiada również budowę warstwową, na przemian wzdłużnie i poprzecznie ułożone włókna. Zapewnia to większą wytrzymałość niż w przypadku pł. wiór.
Jeżeli szukasz wytrzymałego materiału to zobacz raczej na płyty typu lignofol lub lignostol.

Ewentualnie wykonaj konstrukcję z rur aluminiowych o przekroju kwadratowym, jak ja to zrobiłem.

Bobi jestem wielkim zwolennikiem wyrobów z drewna i drewnopochodnych, ale w tym przypadku jednak konstrukcja z aluminium będzie lepsza.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 11, 2006 9:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
A ta sklejka to jakiej ma być grubosci ??

Byłem własnie w castoramie i max. mają 12 mm :)

Mogła by być ?


Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 9:54 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Bobi, JaLe ma rację, konstrukcja z kwadratowych rur aluminiowych np 30x30 ze ścianką 1,5mm będzie dużu lżejsza, dużo sztywniejsza i dużo tańsza zarazem, o jej lekkości coś wiem bo nosiłem taką u Mirka z parkingu na działkę na obserwację :lol:

Grubsze sklejki gdybyś się jednak upierał dostaniesz w Leroy Merlinie :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 9:57 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
OKi może faktyczmie lepiej alu zrobic :wink:

Teraz prośba do JALE :

Daj mi wymiary jak możesz tej platformy alu (tych ryrek długości szerokości itp)

Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 10:02 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
A nie lepiej je samemu zaprojektować do własnych potrzeb, będziesz miał wtedy z całej budowy dużo większą satysfakcję niż tylko własnoręczne powielenie gotowca :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 6:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Bobi !

Żeby Ci nie ułatwiać za bardzo życia wykonałem tylko szkic na zdjęciu ;)

Oś X =600 mm
Oś Y= 720 mm
Części górna i dolna są identyczne.


Image

Musisz teraz zastanowić się po co są te skośne elementy i co ma wpływ na takie ich ułożenie.
Kolejne zadanie dla Ciebie, to w jaki sposób połączyć kształtki ze sobą (domowym sposobem).


Ta żółta płyta HDF gr 6 mm jest laminowana, stanowi ona podstawę pod sterowanie i napęd. Możesz oczywiście zastosować sklejkę, płyty wiórowej nie polecam.


Kształtki kupisz na Dębnikach w hurtowni metali kolorowych (mogą Ci nawet przyciąć na wymiar). Tylko musisz znać wymiary elementów kątowych, no i oczywiście pod jakim kątem będą cięte.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 8:02 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
No widze ze mnie Panowie do myślenia zmuszają :D:D

Oki :D
Jest tylko jedna sprawa ja mam coś w stylu dobsona z AK i ta alu platforma bedzie zła :/ bo ja mam kółka a taurusy nie i tu pytanie:)

Można dać na górną cześc platformy taką sklejke kwadratowa ?? Czy musiałaby być ona na obu częściach ??


Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 8:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
JALE mam jeszcze jedna sprawe daj mi wiecej fot tej platformy bo te alu to zrobie ale co z reszta ?? Bo nie mam pojecia co jak po czym lsie porusza w napedzie :)

A co do tej hurtowni alu to mam ją na rzut kamieniem obok szkoły :D napewno kojarzysz na szkółce jest taki zegarek :D:D


Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 8:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Bobi napisał(a):
No widze ze mnie Panowie do myślenia zmuszają :D:D

Oki :D
Jest tylko jedna sprawa ja mam coś w stylu dobsona z AK i ta alu platforma bedzie zła :/ bo ja mam kółka a taurusy nie i tu pytanie:)

Można dać na górną cześc platformy taką sklejke kwadratowa ?? Czy musiałaby być ona na obu częściach ??


Pozdro Bobi


Jeżeli dasz sklejkę to po co rurki aluminiowe ?
Można zrobić po prostu tylko ze sklejki, tak jak to proponuje Leszek. Platforma ze sklejki jest łatwiejsza w wykonaniu, ale cięższa. Z rurek aluminiowych lżejsza, w przypadku mojej konstrukcji o około 50 % od tej ze sklejki.


Musisz się zdecydować na wybór konstrukcji. kolejną decyzje musisz podjąć co do napędu, rolkowy czy za pomocą ślimaka ?

Co do stabilizacji Twojego teleskopu na ażurowej platformie, można to zrobić na kilka sposobów.

Zaproponuj jakich.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 8:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
Kurcze ja prosze o pomoc a ty Jale zmiszasz mnie do wymyślania nowych rozwiązan :(

Jakie to sposoby ?? Bo ja nie wiem :(


Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 12, 2006 11:24 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
Już wiem będe robił napęd rolkowy i tu mam pytanko czy płozy mają jakieś dokładne wymiary ?? :wink: I czy mają być z jakiegoś specjalnego materiału ??


Pozdro Bobi

p.s. Co do konstrukcji to jeszcze sie wacham pomiędzy drewnianą ,a alu :wink:

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 13, 2006 6:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Bobi napisał(a):
Kurcze ja prosze o pomoc a ty Jale zmiszasz mnie do wymyślania nowych rozwiązan :(

Jakie to sposoby ?? Bo ja nie wiem :(


Pozdro Bobi

Wcale Cię nie zmuszam. Ale nie wszystko od razu. Jeżeli myślisz o posadowieniu Swojego teleskopu na platformie to możesz to zrobić np. tak:
I. Jeżeli to możliwe to ściągnąć tę część Dobsona która zapewnia obrót, a w zamian zanocować trzpień i 3 podkładki teflonowe na platformie
II. zrobić takie obsadki w które możesz postawić kółka (bez ich demontażu), ale by teleskop się nie poruszał na platformie

Co do napędu platformy to musisz, nie tyle zastanowić się nad płozami, ale przewidzieć w jaki sposób będzie przekazywany napęd. Dlaczego?

Otóż są pewne problemy ze zdobyciem odpowiedniej przekładni lub wytoczeniem ślimaka.
Osobiście zrezygnowałem z platformy napędzanej ślimakiem ze względu na jego brak, kolejnym powodem dla którego się zdecydowałem na platformę alu, to jej waga i trzeci powód to opracowany przeze mnie kształt płóz (ich działania nie sprawdziłem jeszcze w praktyce).

Sterowanie myślę, że kupisz u Leszka.
Być może uda Ci się kupić silnik krowowy z przekładnią, ja polecałbym taką 1:120.
Jeżeli już ją będziesz miał to przejdziesz do płóz.
Teraz możesz działać dwutorowo, czyli pomyśleć nad silniczkiem z przekładnią i jednocześnie wykonywać platformy, górną i dolną (ze sklejki lub rurek aluminiowych).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 13, 2006 8:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
Witam !!

Przecież wiem ze mnie nie zmuszasz :wink:

Własnie myślałem nad rozwiązaniem nr. II i chyba takie zastosuje jak narazie to bede musiał znaleśc chwilke wolnego czasu aby cos zacząc działać :wink:

Jednak robie platforme z rurek alu i tu mi sie nazuwa pytanko czy zrobienie konstrukcji (samej) z rurek alu to bedzie dobry pierwszy krok czy może trzeba coś wczesniej zrobic ??

P.s. Jale ile cie tak plus minus wyszły te rurki alu w tej hurtowni ?? I jaki mają one przekrój 30x30mm ??

Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 13, 2006 8:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Teraz rozrysuj Sobie układ rurek.

Możesz zerknąć na stronę Leszka, w którym miejscu przypada środek platformy.
Zobacz gdzie jest umieszczony środek ciężkości (środek Dobsona), te miejsca będą się pokrywać.

Ze środka narysuj okrąg o promieniu R, przy czym R = rozstaw ramienia od środka podstawy Dobsona do kółka.
W ten sposób znajdziesz pozostałe ramiona konstrukcji.

Rysunek możesz wykonać na papierze do pakowania w skali 1:2, lub jeszcze lepiej w proporcji 1:1.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 13, 2006 8:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
A na tej twojej platformie alu gdzie jest ?? (możesz na foto zaznaczyc ?? I jak go znaleśc ??


Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 15, 2006 6:32 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 05, 2005 10:02 pm
Posty: 71
Miejscowość: Kraków
No i tak jak mi doradzał Jale zrobiłem bardzo prymitywny rysunek i mam pytanko czy mogą być takie wymary cześci górnej i dolnej platformy ??

Image


Z rysunku wynika ze platforma bedzie "kwadratowa"
gdyż dwie rurki ta na samym dole (podstawa trójkąta) i ta pionowa beda miały taką samą długośc czy tak może byc ??

Pozdro Bobi

_________________
Pozdrawiam
Newton 234/1400 i takie tam cuda :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 15, 2006 7:39 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Spokojnie zmniejsz ją do rozmiaru około 50x50 cm chyba że przewidujesz ją już od razu pod teleskop 16 calowy :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 15, 2006 8:30 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Bobi.
Jaki jest promień, który poprowadzisz od środka podstawy teleskopu do miejsca zamocowania kółka ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 07, 2006 7:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Nie mogę pochwalić się znacznymi postępami w rozwoju platformy.
Pomimo iż zakupiłem przekładnie od jakiegoś EQ to poniosłem porażkę nr I - silniczek krokowy okazał się za słaby.
Znowu wyrzuconę pieniądze ? Myślę że nie, będę musiał nabyć mocniejszy silniczek.

Kupiłem kolejny silniczek, tym razem z przekładnią, niestety też okazał się za słaby. Pomimo iż konstrukcję ułożyskowałem silniczek nie podołał napędowi, a obciążyłem platformę tylko 5 [kg] - porażka nr II - ale ten silniczek pewnie zastosuję w przyszłośći do motofokusa.


Niestety na moich małych silniczkach brak oznaczeń typu moment obrotowy. Pewnie w wolnej chwili policzę jaki jest wymagany.

Cóż prace dalej trwają, niestety przeciągają się bardzo w czasie.

Otóż wykonanie samej platformy to kwestia kilku godzin. Natomiast zdobycie przekładni i odpowiedniego silniczka okazuje się olbrzymim problemem.
Dobrze, że Leszek zrealizował sterowanie i mogę czerpać z gotowych rozwiązań.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 07, 2006 8:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 1:27 pm
Posty: 589
Miejscowość: Tczew
JaLe napisał(a):
Otóż wykonanie samej platformy to kwestia kilku godzin. Natomiast zdobycie przekładni i odpowiedniego silniczka okazuje się olbrzymim problemem.

Kolejnym koszmarem jest zdobycie kół i pasa zębatego (T2,5) za mniej niż 60 zł za komplet :twisted:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 07, 2006 8:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5248
Miejscowość: małopolska
Pablito napisał(a):
JaLe napisał(a):
Otóż wykonanie samej platformy to kwestia kilku godzin. Natomiast zdobycie przekładni i odpowiedniego silniczka okazuje się olbrzymim problemem.

Kolejnym koszmarem jest zdobycie kół i pasa zębatego (T2,5) za mniej niż 60 zł za komplet :twisted:


Hehehe
60,- to pestka w porównaniu z tym co już wydałem. Po za tym przekazuję napęd za pomocą wałka i pasek jest zbędny.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 08, 2006 9:21 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 1:27 pm
Posty: 589
Miejscowość: Tczew
Pablito napisał(a):
Kolejnym koszmarem jest zdobycie kół i pasa zębatego (T2,5) za mniej niż 60 zł za komplet :twisted:

A może wiecie gdzie można niedrogo dostać tego typu elementy?
Informacja może okazać się przydatna dla budowniczych platform "na śrubie".

Najtaniej jak mi się udało znaleść to tu:

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_t2_5.htm


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 08, 2006 9:16 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
Do napędu platformy śrubowej może zostać użyty silnik MP35EA wprost na osi napędowej.

Image

Image

Image

Można tez wykorzystać do tego celu silniki z przekładniami z montaży EQ/CG 3, 4 i 5, silniki z montażu SVP Soligora lub Celstrona oczywiście z przekładniami. Silniki te są bardzo do siebie podobne (różnią się mminimalnie szczegółami), mają przekładnię 1:120, krok 7.5 stopnia oraz oporność uzwojenia ok. 25-30 omów i mają istotnie większy moment od silnika MP35A. Moment jest na tyle większy, że w połączeniu z większą przekładnią takie silniki mogą bez kłopotu poruszać platformę rolkową.
Chciałbym zwrócić dodatkowo uwagę, że w platformie rolkowej trudno jest właściwie ustawić teleskop ze względu na opory ruchu tej platformy stąd też nie wiadomo czy obciążenie platformy ma środek ciężkości we własciwym położeniu względem wirtualnej osi obrotu platformy. Jeśli środek znajduje się znacząco daleko od osi obrotu, to dla skrajnych położeń platformy pojawi się składowa pozioma ruchu pomagająca silnikowi podczas obniżania się platformy do położenia środkowego oraz przeciwna temu ruchowi podczas drugiej połowy cyklu platformy. Podobny problem występuje również i w platformie śrubowej ale tam ruch w poziomie zapewnia śruba czyli klin (maszyna prosta) o dość małym kącie co sprawia, że problem niezrównoważenia nie jst taki krytyczny i silnik klasy MP35Ea sobie z tym radzi. Poza tym na platformie śrubowej łatwo jest stwierdzić silne odchylenie środka ciężkości od osi przez ręczne odchylenie platformy od położenia równowagi i można to odchylenie korygować pod kontrolą przez odpowiednie przestawienie teleskopu.
Mam rysunek wspornika do silnika MP35EA działajacego w pokazanym napedzie śrubowym więc jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę go oczywiście przesłać.
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Cze 09, 2006 12:43 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Jaki moment obrotowy w niutonometrach ma ten silniczek na wyjściu :?:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group