Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było)

Lukacz | 07 Maj 2024, 21:07

XWA napisał(a):Taki kalejdoskop, jak mówiłem...

Gdzie mówiłeś?
"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

lulu | 07 Maj 2024, 23:16

Nie mogę się doczekać na podpięcie do tego reflektora Sztucznej Intligencji. Mogłoby być nawet wprost do wyciągu, bez Barlowa.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Flaytec1 | 08 Maj 2024, 21:36

Zacznijmy od poczatku- skad pomysł ?

Zauważylem że brać astronomiczna zaakceptowała pojawienie sie GOTO.

Czyli coś dla osoby bez zadnej wiedzy -jak zlokalizować obiekt na niebie-pokaże mu pewnie w pare godzin to co Galileusz zaobserwował przez całe życie. A przecież zabawa polega na zdobywaniu wiedzy, szukaniu i dopiero obserwacji....No ale jak ktoś chce by system poszukal za niego.... :roll:

W dziele dla poczatkujacych zauważylem czeste pytanie i rozczarowania nowicjuszy małymi obiektami jakie można zobaczyć w teleskopie, a nieosty obraz, a to Jowisz malutki jak 1grosz... Brak kolorow a przecież na opakowniu 70/700 byly piekne kolorowe mgławice a żadnej nie mogę zobaczyć... :lol: .Brak wiedzy co do akcesoriów jakie sa wymagane i co kupić.....i flustracja i sprzedawanie teleskopu... :?

Pomyslalem sobie co by było gdyby istnial teleskop co ustawiony np na taki obiekt jak M57 podmieni obraz na taki z Hubble,a .... :D :wink:

Skoro zatem istnieje GOTO to moj pomysl to jeszcze kilka kroków na przód. Ale z tą róznica ze moj teleskop nie pokaże ci mglawicy w okularze jak nie ustawisz go idealnie w miejsce gdzie ona wystepuje. :!: :mrgreen:

Zatem teleskop wyposażony w tablet z zdjeciami nieba to najlatwiejsza czesc projektu.Polaczony on musi być z szukaczem.
Serce systemu to szukacz wyposażony w własne niebo gdzie musisz go ustawić idealnie na obiekt by ten pokazał sie w okularze. :D I opcja druga wykorzystenie pod prawdziwym niebem co do lokalizacji ale obrazy z pamieci urzadzenia. (szukacz w trakcie budowy :wink: )

ZALETY:
-Piekne powalajace na kolana obrazy jakich nie dają 20calowe teleskopy.
-brak wrazliwosci na seening,chmury i warunki atmosferyczne.
-nie wymagane wyjazdy pod ciemne niebo(wystarczy domowy pokoj)oszczędność czasu .
-uczy lokalizacji obiektów w gwiazdozbiorach w przeciwienstwie do GOTO
-Jest mały i lekki
-brak koniecznosci rozbudowy o dodatkowe akcesoria(nic nie dokupujemy bo to teleskop DOCELOWY :lol: )
-posiada dwa wymienne okulary ,wiekszy dajacy 2x powiekszenie wzgledem pierwszego i wieksze pole. :D (jestem zadowolony z ich wykonania bo umożliwiaja zabawę wyciagiem z wymiana okularów i daja namiastkę prawdziwej obserwacji)
Meade Lightbridge 12, Newton Bresser 130/650,SW 80/400 2szt, pół wiaderka okularów, oczy wyraka NIKON TC 2x,Lunetka ATM 50mm z wymiennymi okularami na 1,25 ,ORION 70/279 ATM .Lornetka Olympus EXPS I 8x42 i ileś innych lornetek.

Miejscowość: Kraków

lulu | 08 Maj 2024, 22:05

Można powiedzieć że to specyficzna odmiana planetarium. Czyli 2 w jednym - Wash&Go jeśli ktoś to jeszcze pamięta ;-)
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Krater | 09 Maj 2024, 14:32

Pomysł ciekawy ale nie sądzę aby chwycił. (Poza wykonaniem prototypu - bo po co komu dzisiaj uczyć się nawigacji dla nawigacji ???)
Natomiast gdyby się dało symulować drgania statywu oraz wjeżdżanie i uciekanie obiektu z pola widzenia przy celowaniu (jak w realu) to zapewne niejedna osoba dałaby się nabrać na taki mały a cudowny teleskop.
:wink:
"Nie należy mnożyć bytów ponad konieczność" (Brzytwa Ockhama)
Awatar użytkownika

lulu | 09 Maj 2024, 15:11

Czujnik wilgotności powietrza i temperatury plus mały komputerek i można by dodatkowo oddać efekty roszenia się optyki.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

XWA | 09 Maj 2024, 20:10

Jeszcze tylko ultradźwiękowa parownica z zapachem nocy oraz odtwarzane nagranie odgłosów nocnej przyrody i pełny efekt murowany.

winio | 09 Maj 2024, 20:18

Pytanie jeszcze jaki rodzaj teleskopu (pod względem systemu optycznego) ma być symulowany - trzeba w razie potrzeby dodać komę lub aberrację chromatyczną, a w przypadku Newtona - usunąć owale z Jowisza.
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

Flaytec1 | 12 Maj 2024, 09:50

To sa wady waszych teleskopów a moj system jest ich pozbawiony. :D

Zakupilem nastepujące urzadzenie do imitacji szukacza.

Niestety obraz na suficie jest slabej jakosci,wrecz rysunkowy (może byc bez linii laczących gwiazdy.) na krawędzi obraz rozmyty.Być może gdyby pokoj był polową dużej kuli- bylo by lepiej. Sa drozsze urzadzenia tego typu jak SEGA, ale tam obraz jest tylko lepszej jakosci a mi chodzi by byl identyczny jak widziane niebo na łące gdzieś w górach.
Załączniki
Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było): DSCF7207.JPG
Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było): domowe-planetarium-z-napedem-bresser-893-2.jpg
Meade Lightbridge 12, Newton Bresser 130/650,SW 80/400 2szt, pół wiaderka okularów, oczy wyraka NIKON TC 2x,Lunetka ATM 50mm z wymiennymi okularami na 1,25 ,ORION 70/279 ATM .Lornetka Olympus EXPS I 8x42 i ileś innych lornetek.

Flaytec1 | 12 Maj 2024, 09:53

Jest jeszcze coś takiego- o średnicy 0,5m...
https://sklep-astromedia.pl/pl/p/Wielka ... etarium/40

Gdybym miał pokoj 4m, i rozpiąć w nim taka poł kulę o srednicy 4m , czyli wysokosci 2m..uzyskal bym to co chcę.Tylko lepiej może bylo by kupić taką kule w formie namiotu- są mobilne planetaria i wyswietlić w niej niebo....ale wtedy obraz znowu bedzie słabej jakosci odbiegajacy od prawdziwej nocy w gorach....Trzeba zatem pojsc inną drogą :roll:

Flaytec1 | 26 Maj 2024, 21:18

Zakupilem tani nowy projektor. Calkowita porażka, taki projektor to zabawka.Nadaje sie co najwyżej do wyswietlania bajek dla dzieci. Ale ogolny kierunek jest dobry i bede szukal lepszego projektora.Testowalem tez jeszcze jeden, używany ,tez w technologi LED i wiem już ze one sie nie nadają ....

Ktos mi doradzil bym nie kupowal nowych, ani do użytku domowego co waża po 1-2kg tylko projektor musi byc duży,cieżki z 5kg i do sal wykladowych w szkolach .
Taki po przepracowaniu 2-4tys godzin kupie b tanio a bedzie bil na głowe obecne nowe zabawki jakie ciezko nazwać projektorami.
Do tego ma być w telchnologi DLP bo ona lepiej wyswietla czerń no i krotkoogniskowy bo braknie mi pokoju żeby obraz byl wystarczajaco duży na cala scianę-co juz sprawdzilem i wiem....,a te krotkoogniskowe z odleglsci 1m od sciany daja ok 100cali. Zatem szukamy juz na poważnie po wczesniejszych doswiadczeniach. :D
Załączniki
Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było): DSCF7214.JPG
Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było): DSCF7212.JPG

lulu | 26 Maj 2024, 22:36

Słyszałem, że Panasonix to dobra marka ;-)
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Flaytec1 | 03 Cze 2024, 19:36

A ja że ADIBAS :lol:

Kupiony tym razem już NEC do sal wykładowych. Prawdziwe nie przeklamane parametry,masa ustawień można regulować czerń na zdjęciu np zmieniajac w ustawieniach kolor sciany,tla na jakim jest wyswietlany obraz ,oraz oczywiscie kontrast itp. Projektory slabo wyswietlaja czerń (no chyba ze kupujemy taki za 36tyś) dlatego im wiecej regulacji kolorow tym lepiej.To już prawdziwy projektor z 2015r i do tego krótkoogniskowy.
Tak to jest to czego potrzebowalem.
Wstępne testy wykazaly ze nie bedzie problemu z zdjeciem wielkosci 1,5x2m. Oczywiscie im wieksza jakokość zdjecia czy filmu tym wiekszy można wyswietlić obraz bez utraty jego jakości. Teraz jeszcze szukam jakiegoś ekranu ale już tylko taki dodatek bo mam dobrą biala scianę ok 2 x 3m gdzie będzie wyswietlany obraz.
Załączniki
Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było): DSCF7240.JPG
Nic ciekawego (teleskop jakiego jeszcze nie było): DSCF7243.JPG

Dale | 05 Cze 2024, 09:12

Lukacz napisał(a):
Flaytec1 napisał(a):Żeby byla jasność :) TO NIE JEST TELESKOP SYSTEMU NEWTONA ( ani żadnego innego jaki znacie ) :D

W środku, wsuwany w prowadnice, jest smartfon czy tablet?

Autor zapomniał dodać że nie wymagane ciemne niebo :) Wystarczy dobre WI-FI :)

Ale, wbrew pozorom, pomysł ciekawy, bardziej w kierunku edukacji i popularyzacji bym szedł.
Gdyby go rozbudować na bogato, enkodery na obu osiach, mógłby być doskonałym trenażerem do "star hoppingu".
Fajne, ciekawe i nowatorskie podejście. Duży plus za konstrukcję.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

kombiii | 06 Cze 2024, 11:55

...
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała

fornax | 14 Lis 2024, 22:52

Coś się zmieniło od czerwca mamy już koniec listopada. :roll:

winio | 15 Lis 2024, 08:13

Chmury, wiesz jak jest...
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

Perseusz66 | 22 Gru 2024, 17:35

Flaytec1 napisał(a):Jak by tu zacząć by coś napisać ale tak naprawdę powiedzieć jak najmniej... :D

Projekt tego teleskopu chodzl mi po głowie od pierwszych wyjazdow pod niebo . Oczywście załozenia projektowe :ma być maly,dawać świetne obrazy bla bla bla... No dobrze , w castoramie kupiona rura pcv 160mm x 50cm za cale 32zł... Skracanie rury jeszcze w sklepie :D I szukanie po OLX jakiegos teleskopu na częsci by pozyskac wyciag i rozne akcesoria.

Na bazie tej rury tyko metrowej długości zrobiłem refraktor 154mm obiektyw z ogniskową 1200mm pod bino i nasadkę Amiciego do ziemskich obserwacji i do astro.

Perseusz66 | 22 Gru 2024, 17:45

Tuvoc napisał(a):Większych bzdur tu dawno nie widziałem.

Ja też.Ten teleskop ni reflektor ni refraktor.Działa na samoistne załamanie światła bez LW.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie