* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ] 
 Temat postu: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 1:53 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 380
Miejscowość: Liverpool
Witam ponownie,

Wiele razy czytałem, że GOTO i inne podobne systemy muszą być wypoziomowane przed obserwacją. A jak to wygląda we współpracy z platformą paralaktyczną? Przejrzałem wiele wątków, ale nie utkwiło mi w pamięci takie pytanie i odpowiedź na nie. Pytam, bo mając własnej konstrukcji napęd i - mam nadzieję, że już niebawem - pozycjonowanie/prowadzenie, chciałbym pokusić się o zrobienie również platformy. Wtedy mój system ograniczyłby się zaledwie do odnalezienia obiektu, a prowadzenie byłoby o niebo lepsze. Czy będę mógł odnaleźć obiekt, kiedy montaż będzie stał na platformie?

_________________
Tomek

Bresser Messier 10" F/5 "kAZik" + autorskie GoTo @ RPi
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 9:31 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 1485
No to chyba będziesz pierwszy co to w Polsce przetestuje.
Przyznam że koncepcja orginalna i całkiem ciekawa.
Tylko jak to praktyce będzie działać kiedy pozycja systemu GOTO zmieni się stojąc na platformie EQ? Jakieś korygowanie trzeba by wprowadzić?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 9:37 am 
Offline

Rejestracja: Pon Wrz 12, 2011 4:41 pm
Posty: 99
Vroobel napisał(a):
Witam ponownie,

Wiele razy czytałem, że GOTO i inne podobne systemy muszą być wypoziomowane przed obserwacją. A jak to wygląda we współpracy z platformą paralaktyczną? Przejrzałem wiele wątków, ale nie utkwiło mi w pamięci takie pytanie i odpowiedź na nie. Pytam, bo mając własnej konstrukcji napęd i - mam nadzieję, że już niebawem - pozycjonowanie/prowadzenie, chciałbym pokusić się o zrobienie również platformy. Wtedy mój system ograniczyłby się zaledwie do odnalezienia obiektu, a prowadzenie byłoby o niebo lepsze. Czy będę mógł odnaleźć obiekt, kiedy montaż będzie stał na platformie?


Platforma z założenia ma prowadzenie w jednej osi, GOTO wymaga koordynacji w obu osiach.

Heniek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 11:42 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 380
Miejscowość: Liverpool
numerus napisał(a):

Platforma z założenia ma prowadzenie w jednej osi, GOTO wymaga koordynacji w obu osiach.


Mam tego świadomość. Mnie chodzi o to, żeby postawić montaż azymutalny z GOTO na platformie, znaleźć obiekt i uruchomić platformę - samo GOTO już wtedy nie prowadzi, a zatem pozycjonowanie z GOTO + dokładne prowadzenie z platformą. Musiałbym zapewne znać kąt początkowego wychylenia platformy względem północy i odchylenie od poziomu w tym samym początkowym położeniu, a następnie uwzględnić te wartości w kalibracji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy też wszyscy posiadacze platformy ustawiają teleskop na obiekt ręcznie?

_________________
Tomek

Bresser Messier 10" F/5 "kAZik" + autorskie GoTo @ RPi
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 12:10 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Wrz 12, 2011 4:41 pm
Posty: 99
Vroobel napisał(a):
numerus napisał(a):

Platforma z założenia ma prowadzenie w jednej osi, GOTO wymaga koordynacji w obu osiach.


Mam tego świadomość. Mnie chodzi o to, żeby postawić montaż azymutalny z GOTO na platformie, znaleźć obiekt i uruchomić platformę - samo GOTO już wtedy nie prowadzi, a zatem pozycjonowanie z GOTO + dokładne prowadzenie z platformą. Musiałbym zapewne znać kąt początkowego wychylenia platformy względem północy i odchylenie od poziomu w tym samym początkowym położeniu, a następnie uwzględnić te wartości w kalibracji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy też wszyscy posiadacze platformy ustawiają teleskop na obiekt ręcznie?


Montaż AZ z GOTO możesz postawić na czymkolwiek, ale to podłoże musi być nieruchome (jeśli to będzie np platforma, to po jej włączeniu diabli wezmą ustawienia początkowe GOTO). Sądzę, że dwa razem nie pojadą.

Heniek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 1:58 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 1485
Nie, nie. Właśnie pomysł kolegi jest wyjątkowo ambitny i wart uwagi.
Sam jestem ciekaw co wyjdzie z tego hybrydowego rozwiązania, bo koncepcja bardzo ciekawa.
Tylko zastanawiam się czy niedoskonałości sztywności platform wogóle pozwalają na prowadzenie w EQ z zadowalającą precyzją. Nie lepiej zastosować bardzo dokładne przełożenia i dobre silniki krokowe i jednak z samego śledzenia GOTO korzystać, bo skutek niedokładności i tak będzie prawie taki sam jak z platformą EQ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 3:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 1:27 pm
Posty: 589
Miejscowość: Tczew
Nie prościej będzie zastosować normalne DSC na platformie? Programy obsługujące te systemy mają już zaimplementowaną opcję śledzenia na platformie paralaktycznej.

_________________
------------------------
Kontakt: 691 355 653
pawel.rojewski(at)astrofaktoria.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 4:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 380
Miejscowość: Liverpool
Pablito napisał(a):
Nie prościej będzie zastosować normalne DSC na platformie? Programy obsługujące te systemy mają już zaimplementowaną opcję śledzenia na platformie paralaktycznej.


Może i byłoby prościej, gdybym zaczynał od zera. Pracując nad moim skryptem właśnie przed chwilą uzyskałem dokładność interwału pomiędzy impulsami dla silników rzędu co najwyżej kilku dziesięciotysięcznych sekundy (dane zapisuję do pliku i widzę, że najczęściej różnica między wyliczeniem i prawdziwym interwałem spada do rzędu 10e-7s), jest więc progres i tym bardziej nie zrezygnuję z mojego systemu. Tak sobie tylko myślę, że pracując kiedyś nad platformą, mógłbym to jakoś pożenić. Już teraz wiem, że silnik platformy również będzie sterowany tym samym RPi.

No nic, zanim dojdę do tego punktu minie zapewne rok, albo cos koło tego...

_________________
Tomek

Bresser Messier 10" F/5 "kAZik" + autorskie GoTo @ RPi
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 8:41 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
A ja się zastanawiam czy to ma w ogóle fizyczny sens bo platforma ma ruch kołyski najwyżej +- 15° i jak braknie napędu to trzeba będzie to przestawiać, przesuwać czy jak tam zwał i szlag trafi wszelkie nastawy GoTo...

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 11:14 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1255
Miejscowość: Zabrze/Oświęcim
Wykorzystanie platformy do systemu GOTO, czyli z własnym napędem, jest bez sensu. Szkoda taszczyć dodatkowego dużego sprzętu.
Nawet do krótkoczasowej fotografii DS przy użyciu dużego lustra, pomimo rotacji pola można robić coś w stylu lucky imaging. Widziałem całkiem fajne efekty z wielu kilkusekundowych ekspozycji, zestackowanych z 12" netwona na dobsonie GOTO. Do awikowania planet z takim AZ, to już chyba w ogóle nie ma problemu :)

Do wizuala prowadzenie GOTO-ALTAZ wystarczy bez platformy, nadąży za każdym obiektem.
Platforma jest super z systemem PUSH-TO. Takie programy jak SkySafari Plus/Pro uwzględniają posadowienie telepa AZ na platformie a po zakończeniu przebiegu wystarczy dodać nowy punkt alignacji, co trwa kilka sekund i dla PUSH-TO tyle wystarczy.

Ja osobiście w ogóle nie czuję potrzeby GOTO w dużych dobsonach. Do wizuala platforma mi wystarcza aby obiekty nie uciekały z pola po wskazaniu i nawet lubię sobie szybko przesunąć tubkę we właściwe miejsce (w razie potrzeby czasem korzystając z DSC).

Oczywiście to subiektywna opinia gdyż nie miałem GOTO na dobsonie. Czytałem na forum pozytywne opinie więc można zainwestować w GOTO ale już bez platformy. Wziąłbym jeszcze pod uwagę wzrost wagi dobsona z GOTO. Z drugiej strony nie chciałbym już paralaktyka bez prowadzenia myśląc o zwykłym montażu EQ zamiast platformy.

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, SAM, QHY183, EOS6D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 11:30 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 1485
Może lepiej warto byłoby podjąć koncepcję tego kolegi:
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=5&t=48379
+GOTO


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 9:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 380
Miejscowość: Liverpool
Nie kuś, nie kuś! :) O platformie dopiero myślę, mam w planie nietypową konstrukcję, ale to raczej z przekory:
http://dbpeckham.com/EP/Don-EP.htm.
Zastanawiam się, czy to zadziała, a koszt nie byłby zbyt duży. No, ale muszę poczytać o tym montażu podkowiastym, bo mnie to teraz zaintrygowalo...

_________________
Tomek

Bresser Messier 10" F/5 "kAZik" + autorskie GoTo @ RPi
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 9:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 380
Miejscowość: Liverpool
A jeśli chodzi o wagę... Cóż, mam duży samochód i wózek pod teleskop, więc mnie to raczej nie przeraża. Mam świetną zabawę, kiedy coś się uda zrobić, choć wszyscy mówią, że się nie da lub nie warto. Ale co się nawk... zanim się uda... ;)

Edit:
Z tym GOTO na platformie to jest tak, że zwykle będę sobie patrzył przez szkiełko na słońce, księżyc i planety, jak wyjadę pod ciemne niebo, to na DS'y, do czego moje GOTO wystarczy. Ale jak mnie najdzie ochota na avikowanie, to zarzucę sobie platwormę, a wtedy GOTO posłuży wyłącznie do namierzenia obiektu, wtedy je wyłączę i pozwolę platformie prowadzić teleskop. To wszystko, taka fantazja...

_________________
Tomek

Bresser Messier 10" F/5 "kAZik" + autorskie GoTo @ RPi
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 8:36 am 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 22, 2017 12:12 pm
Posty: 48
Pablito napisał(a):
Nie prościej będzie zastosować normalne DSC na platformie? Programy obsługujące te systemy mają już zaimplementowaną opcję śledzenia na platformie paralaktycznej.

Żeby nie zakładać nowego tematu. Doposażyłem dobsona w DSC(taurusowy). System jest bardzo dokładny. Po zalignowaniu na dwa, trzy obiekty mocno rozstrzelone po niebie każdy następny trafia zawsze w środek okularu, niezawodnie. Nawet kropki typu Uran, nie koloryzuję ani trochę.
Wczoraj obserwowałem na platformie paralaktycznej i po alignacji na trzy lub więcej obiektów po jakimś czasie DSC nie mogło nawet "trafić" w Księżyc. Każdy obiekt z grubą pomyłką. W Sky Safari zmieniłem ustawienie na "push-to with equitorial platform" ale to nic nie zmieniło. Druga sprawa jest natomiast taka, że obserwowałem z balkonu wychodzącego tylko na południe. Obiekty do alignacji wybierałem maksymalnie oddalone od siebie ale to tylko wycinek nieba, może stąd błędy?
Pytanie do użytkowników takiego zestawu (DSC i platforma) -jak to w praktyce wygląda- czy trzeba się już z brakiem dokładności naprowadzania pożegnać obserwując na platformie? Czy pracująca platforma, stale wychylając teleskop zaburza raz zrobioną alignację i trzebaby ją powtarzać ciągle?
Z góry dzięki za opinie

_________________
Taurus 12 (Orion Optics UK/Antares), Explore Scientiffic: 30mm 82st 2" ; 14mm 100st 2" ; 8,8mm 82st1,25" ; 6,7mm 82st.1,25" ; filtr Astronomik UHC 2"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 2:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1255
Miejscowość: Zabrze/Oświęcim
Nie miałeś miejscówki przestawionej w SkySafari albo czasu?
Sprawdź też ustawienia Push-to w SS, czy się ilość ticks i kierunek zgadza. Może zahaczyłeś enkoderem i coś się fizycznie uszkodziło? Obejrzyj enkodery, gniazdka i kable.
Bez platformy DSC działa OK?

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, SAM, QHY183, EOS6D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 4:14 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 22, 2017 12:12 pm
Posty: 48
Chavez1976- miejscówka i czas były na pewno dobre bo zawsze na tablecie mam gpsa włączonego i wyrobiony nawyk żeby to aktualizować w Sky Safari przed obserwacjami. Bez platformy do tej pory działało pięknie. Ale też i miałem wcześniej całe niebo dostępne a nie wycinek jak wczoraj. Co ciekawe jak wyłączyłem prowadzenie w platformie i ustawiłem górną część z teleskopem w miarę poziomo(chociaż słowo klucz-w miarę) to DSC już tak nie wariowało ale po czasie traciło dokładność w jakimś stopniu ( co nie zdarzało się wcześniej). Gdzieś czytałem teraz, że do DSC musi być teleskop dokładnie wypoziomowany, i tego jakoś nie mogę sobie pogodzić z ideą platformy, która teleskopem przecież kołysze.
W przyszły weekend muszę koniecznie sprawdzić jak działa w tym miejscu bez platformy, z idealnie złapanym poziomem i drugą rzecz- jak działa na otwartym terenie z platformą gdzie można alignować obiekty z różnych kierunków.
A jak to u Ciebie wygląda? Z platformą zaznaczasz w Sky Safari "push-to with equitorial platform"? Zmieniasz obiekty w trakcie prowadzenia platformy i dsc lokalizuje dalej idealnie?
Ilość ticks i kierunek to chodzi Ci o rozdzielczość enkoderów i znak plus albo minus? Tego nie ruszałem od nowości. Acha i dodam że sama platforma dobrze ustawiona była. Księżyc przy powerze 237 stał dobrych kilkanaście minut w miejscu

_________________
Taurus 12 (Orion Optics UK/Antares), Explore Scientiffic: 30mm 82st 2" ; 14mm 100st 2" ; 8,8mm 82st1,25" ; 6,7mm 82st.1,25" ; filtr Astronomik UHC 2"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 4:48 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1255
Miejscowość: Zabrze/Oświęcim
Tak, ustawiam push-to w/eq platform a system basic encoder. Działa dobrze.
Tak mi to wygląda jakby z enkoderem którymś coś się stało.
Sprawdź, czy bez platformy działa OK.

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, SAM, QHY183, EOS6D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Lut 17, 2019 5:04 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 22, 2017 12:12 pm
Posty: 48
Ok, dzięki za podpowiedź.

_________________
Taurus 12 (Orion Optics UK/Antares), Explore Scientiffic: 30mm 82st 2" ; 14mm 100st 2" ; 8,8mm 82st1,25" ; 6,7mm 82st.1,25" ; filtr Astronomik UHC 2"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Sob Lut 23, 2019 1:57 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 22, 2017 12:12 pm
Posty: 48
Chavez jesteś tu jeszcze? Potestowałem wczoraj i DSC nie myli się jednak. Moje wnioski są takie, że po prostu przełączenie w Sky Safar pomiędzy : "alt az push-to" i "alt az push-to with equitorial platform" wymaga rozłączenia (dosconnect) i zrobienia na nowo alignacji. U Ciebie tak samo? Z ustawieniem ".. with equitorial platform" nie może teleskop stać nieruchomo w ogóle bo traci z każdą minutą (sekundą?) dokładność. Nie sprawdzałem z kolei jak by się zachowało z ustawieniem "alt az push-to" ale na platformie (wczoraj testowałem bez niej). Ale pewnie też by traciło dokładność z upływem czasu. Myślę że dane ustawienie wymusza już obecność albo brak napędu nawet na niedługie okresy czasu żeby była zachowana dokładność odnajdywania. Co sądzisz o tym?
A powiedz jak po włączeniu w Twoim DSC zachowuje się celownik teleskopu na mapie nieba? Robisz connect i od razu patrzy tam gdzie teleskop? U mnie zawsze w jakieś przypadkowe miejsce i dopiero po alignacji na cokolwiek się odnajduje.

_________________
Taurus 12 (Orion Optics UK/Antares), Explore Scientiffic: 30mm 82st 2" ; 14mm 100st 2" ; 8,8mm 82st1,25" ; 6,7mm 82st.1,25" ; filtr Astronomik UHC 2"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Sob Lut 23, 2019 5:50 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1255
Miejscowość: Zabrze/Oświęcim
Hej,
To naturalnie zachowanie. Celownik nigdy nie pokaże tam gdzie trzeba bo skąd miałby wiedzieć gdzie jest wycelowany telep. To tylko soft. Nie analizuje nieba jak na przykład platesolving po zrobieniu fotki (który zalignuje goto).
Od tego jest ręczna alignacja (wykonywana z właściwym obiektem w okularze lub szukaczu) , choćby na jeden obiekt.
Może to być nawet DS, planeta czy kometa zamiast gwiazdy.
Różnica między ruchem celownika w opcji bez platformy i z platformą jest taka, że kiedy zostawisz na chwile telep bez platformy to cel przesuwa się na ekranie Safari i można momentalnie powrócić popychając tubę.
Przy platformie program po prostu przesuwa cel z prędkością gwiazdową na mapie.
Czyli to opisane przez Ciebie zachowanie przy ustawionym błędnym urządzeniu jest OK.
Pisałem na FA z Kolegami poradnik do Safari. Akurat mój dział był nt. ustawień sprzętu. Jak będziesz chciał to luknij tam sobie.
Ja nie przełączałem setupu w trakcie pracy.
Albo danej nocy mam platformę albo nie. Często też mam DSC ale nie podłączam jak mi się nie spieszy.
Cieszę się, że Twoj sprzęt okazał się OK :)

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, SAM, QHY183, EOS6D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Sob Lut 23, 2019 6:34 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 22, 2017 12:12 pm
Posty: 48
Czytalem to na FA zanim jeszcze dsc miałem:)
"Różnica między ruchem celownika w opcji bez platformy i z platformą jest taka, że kiedy zostawisz na chwile telep bez platformy to cel przesuwa się na ekranie Safari i można momentalnie powrócić popychając tubę.
Przy platformie program po prostu przesuwa cel z prędkością gwiazdową na mapie." -Tym bardziej zastanawiam się po co jest ta opcja w Sky Safari ("push-to with equitorial platform"). Skoro ideą DSC jest pokazywać dokładnie gdzie teleskop patrzy to ruch teleskopu wywołany platformą paralaktyczną powinien i tak przekładać się na ruch znacznika na mapie nieba na urządzeniu w czasie rzeczywistym, jak przy najmniejszym przesuwaniu teleskopu się to odbywa. I wtedy patrząc w okular mam to samo co na Sky Safari. A tak mamy sztucznie wycentrowany obraz w programie i niekoniecznie odpowiadający mu obraz w okularze (jeśli np bateria w platformie na mrozie zacznie strajkować, albo prędkość prowadzenia dobrana na oko nie będzie odpowiadać warunkom).
Sorki jeśli to trefne przemyślenia ale to dopiero początki u mnie używania takiego zestawu

_________________
Taurus 12 (Orion Optics UK/Antares), Explore Scientiffic: 30mm 82st 2" ; 14mm 100st 2" ; 8,8mm 82st1,25" ; 6,7mm 82st.1,25" ; filtr Astronomik UHC 2"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Sob Lut 23, 2019 6:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1255
Miejscowość: Zabrze/Oświęcim
Prędkość nie może być dobrana na oko. Musi to być dokładnie prędkość gwiazdowa.
Oczywiście jeżeli platforma jest kiepsko na biegun ustawiona to pojawią się odchyłki. Od tego jest alignacja w Safari.
Jest ona niezwykle prosta i szybka.
Żeby mieć super dokładność to ja często po każdym lub co którymś DSie algnuję już oblukany obiekt i lecę do następnego.
Jeżeli coś mam problem znaleźć to alignuję na najbliższym łatwym obiekcie najczęściej jaśniejszej gwieździe.

Na poprawną prędkość platformy ma wpływ waga telepa. Programuje się odpowiedni współczynnik do wagi.
Dlatego błędy mogą się pojawić po zmianie telepa np. na lżejszy.
Mi Leszek wyliczył nowy współczynnik i kodem wprowadziłem go do sterownika platformy.

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, SAM, QHY183, EOS6D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Sob Lut 23, 2019 7:28 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 22, 2017 12:12 pm
Posty: 48
U mnie platformę napędza EQ2 z pokrętłem do regulacji prędkości. Metodą prób i błędów ustawiłem pokrętło tak, że w środku pola widzenia obiekt stoi dobre kilkanaście minut (nie wiem jak dłuższe czasy, nie miałem po prostu cierpliwości ani potrzeby czekać dłużej).
Po prostu muszę przywyknąć, że albo platforma i ewentualne poprawki w alignacji albo bez niej i wtedy DSC mam po 2-3 obiektach na kilka godzin zgrane idealnie

_________________
Taurus 12 (Orion Optics UK/Antares), Explore Scientiffic: 30mm 82st 2" ; 14mm 100st 2" ; 8,8mm 82st1,25" ; 6,7mm 82st.1,25" ; filtr Astronomik UHC 2"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Sob Lut 23, 2019 7:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1255
Miejscowość: Zabrze/Oświęcim
Do wizuala powinno wystarczyć :)
Mam Kolegę, który za pomocą dobsa GSO10 na platformie LJ z powodzeniem uprawia lucky imaging DS.

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, SAM, QHY183, EOS6D


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: daniel, Google [Bot], Krzysztof z Bagien, plenerus, Rosso, SkyLooker oraz 31 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group