* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 2:34 pm 
Poczekaj! Te gniazdo ma 6 pinów, to dlaczego nie mogę użyć gniazda w montażu które mam do pilota?
Do podłączania bezpośrednio do komputera?
Po co w to pilot mieszać?
W eq3, 5 takich gniazd nie było :!:


Załączniki:
srodek.jpg
srodek.jpg (88.5 KiB) Obejrzany 1740 razy
pliot.jpg
pliot.jpg (121.12 KiB) Obejrzany 1724 razy
bok.jpg
bok.jpg (79.17 KiB) Obejrzany 1729 razy
gniazdo.jpg
gniazdo.jpg (70.51 KiB) Obejrzany 1733 razy


Ostatnio edytowany przez Ignisdei, Sob Paź 25, 2008 3:35 pm, edytowano w sumie 1 raz
Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 2:48 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
Nie można, zauważ, że tzw. logika ustalająca np. prędkość przesuwu po naciśnięciu przycisku mieści się na tej drugiej płytce pilota - jest tam układ, który "koduje" polecenia pilota wraz z ustawieniami dodatkowymi na polecenia do głowicy. W starszej wersji z pamięcią EPROM (co widać po tym szkiełku na układzie scalonym do kasowania pamięci promieniami UV) a u Ciebie w nowszej wersji w układzie programowalnym.

Jeśli ma to być zrobione po inżyniersku, to należy zachować pełną funkcjonalność pilota i opcja z dołożeniem gniazdka do pilota jest dobra.
Wiem, że się niecirpliwisz :mrgreen:

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 2:59 pm 
No ok!, jestem tylko nędznym humanistą :lol: :wink:
Mam tylko te rzeczy które widzisz na zdjęciach oraz laptopa z wejściem USB i COM i LPT :!:
:lol:


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 3:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
To rozumiem, że czeka Cię jeszcze zakup lub zrobienie takiego interfejsu ...
np. zgodnie z takim schematem
http://www.guidemaster.de/interface_en.asp

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 3:12 pm 
_RobMarK_ napisał(a):
To rozumiem, że czeka Cię jeszcze zakup lub zrobienie takiego interfejsu ...
np. zgodnie z takim schematem
http://www.guidemaster.de/interface_en.asp

Och to już nie na mój humanistyczny łeb.........ale od czego są elektronicy, zlecę robotę i już!


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 9:06 am 
Offline

Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 11:31 am
Posty: 469
Ale to jest banalne. :x Ja sobie sam zlutowałem i w EQ5 mam guiding, na oryginalnych silnikach i sterowniku. :D Ale jeszcze nie do końca mam wszystko sprawne.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 9:46 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
pepelito napisał(a):
Ale to jest banalne. :x

Tak, Pepelito, jest banalne zapewne z punktu widzenia powtórzenia pokazanych przeróbek, bo nie podejrzewam, że pisząc banalne masz na myśli kompleksowo zaprojektowane sterowanie głowicą czyli całą zawartą tam elektronikę :lol:
Każdy układ projektuje się tak, aby była jak najprostsza i miała jak najmniej elementów. Dzięki temu jest mniej awaryjna i zdecydowanie łatwiejsza w diagnostyce i uruchamianiu.

pepelito napisał(a):
Ja sobie sam zlutowałem i w EQ5 mam guiding, na oryginalnych silnikach i sterowniku. :D

Gratuluję, ale rozumiem, że po prostu powtórzyłeś opisane tu czynności ? Jeśli tak, to nie bardzo jest się czym chwalić ;)
Chyba, że sam to rozgryzłeś wcześniej to zwracam honor 8)

pepelito napisał(a):
Ale jeszcze nie do końca mam wszystko sprawne.

Pepelito, z tego co obseruję jesteś zdolny, ale czegoś tu nie rozumiem - piszesz nie do końca mam wszystko sprawne. W układach sterowania (dyskretnych) rozróżniane są tylko dwa stany - sprawny lub niesprawny. Jeśli "nie do końca" działa Ci układ to nie masz zrobionego guidingu :mrgreen:

Nie traktuj tego postu personalnie ... napisz lepiej, co Ci nie działa to może da się problem rozwiązać :)

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 10:42 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
Sam nie wiem, w którym wątku umieścić... pytania często padają o "prawdziwy" port LPT na USB ...
W ATM nie da rady, bo nie robiłem ani nie sprawdzałem tego, ale wygląda obiecująco. Jak mi sprzedacie rozciągacz doby lub powielacz czasu wolnego, to chętnie sam sprawdzę.

http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/ba ... ex.html.en

Na stronie jest schemat, rysunek płytki, firmware i sterownik.

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 5:42 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sty 28, 2008 5:10 pm
Posty: 24
Miejscowość: Soleczniki :)
Mialem kiedys problem, mój komputer niezawieral LPT portu to naliazlem nastepne rozwiazanie. Tak troche to opisalem tu: viewtopic.php?f=5&t=4680


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 6:59 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
zbyszka napisał(a):
Mialem kiedys problem, mój komputer niezawieral LPT portu to naliazlem nastepne rozwiazanie. Tak troche to opisalem tu: viewtopic.php?f=5&t=4680


Dzięki za wskazanie wątku, w związku z tym mam propozycję do Admina o przeniesienie mojej poprzedniej i bieżącej wypowiedzi do topica wskazanego wyżej :arrow:

Zbyszka, wskazane przez Ciebie rozwiązanie jest ciekawe, nie wiem jak z kosztami i nakładem pracy - nie porównywałem.

Czy mógłbyś dopisać w tamtym wątku (żeby był mniejszy bałagan) adresu strony z driverem ASCOM do tego projektu, o którym wspominasz ?
Czy schemat, którego użyłeś to typowy z noty aplikacyjnej, czy jakaś modyfikacja? Jeśli inny to załącz schemat lub podaj źródło informacji.

Jedno, co mnie zastanowiło - FT245R jest typowym konwerterem szeregowo-równoległym na USB, więc pewnie starczył do sterowania w zakresie astro, ale w przypadku konieczności pełnej zgodności z LPT nie da się go wykorzystać - brakuje niektórych sygnałów dostępnych standardowo na porcie równoległym :roll:

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 7:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
Ignisdei, jest problem.
Zauważyłem, że sprzedajesz tubę więc jest kłopot - musisz zamknąć wątek lub rozszerzyć temat ;) :mrgreen:

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 9:14 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 11:31 am
Posty: 469
_RobMarK_ napisał(a):
pepelito napisał(a):
Ale to jest banalne. :x

Tak, Pepelito, jest banalne zapewne z punktu widzenia powtórzenia pokazanych przeróbek, bo nie podejrzewam, że pisząc banalne masz na myśli kompleksowo zaprojektowane sterowanie głowicą czyli całą zawartą tam elektronikę :lol:
Każdy układ projektuje się tak, aby była jak najprostsza i miała jak najmniej elementów. Dzięki temu jest mniej awaryjna i zdecydowanie łatwiejsza w diagnostyce i uruchamianiu.



Przepraszam bardzo napisałem to czego nie chciałem napisać. miało być :lol: zamiast :x. Przepraszam raz jeszcze i nie napisałem przecinka :lol: Chodziło mi że jest to bardzo łatwe w porównaniu z innymi.


_RobMarK_ napisał(a):
pepelito napisał(a):
Ja sobie sam zlutowałem i w EQ5 mam guiding, na oryginalnych silnikach i sterowniku. :D

Gratuluję, ale rozumiem, że po prostu powtórzyłeś opisane tu czynności ? Jeśli tak, to nie bardzo jest się czym chwalić ;)
Chyba, że sam to rozgryzłeś wcześniej to zwracam honor 8)

pepelito napisał(a):
Ale jeszcze nie do końca mam wszystko sprawne.

Pepelito, z tego co obseruję jesteś zdolny, ale czegoś tu nie rozumiem - piszesz nie do końca mam wszystko sprawne. W układach sterowania (dyskretnych) rozróżniane są tylko dwa stany - sprawny lub niesprawny. Jeśli "nie do końca" działa Ci układ to nie masz zrobionego guidingu :mrgreen:

Nie traktuj tego postu personalnie ... napisz lepiej, co Ci nie działa to może da się problem rozwiązać :)



Zrobiłem większość opisanych tu czynności. Zrobiłem to co jest w tym linku:

http://astro-forum.org/Forum/autoguider ... 10159.html

Tz. nie jest sprawny ponieważ nie działa mi port LPT w kompie, ale guiding działa ;)

Może wyrażę się jaśniej jak napisze że nie do końca mam wszystko zgrane ze sobą.


Ostatnio edytowany przez pepelito, Nie Paź 26, 2008 9:27 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 9:23 pm 
_RobMarK_ napisał(a):
Ignisdei, jest problem.
Zauważyłem, że sprzedajesz tubę więc jest kłopot - musisz zamknąć wątek lub rozszerzyć temat ;) :mrgreen:


Ale ktoś to kupi co nie :lol: a tych synt trochę jest w społeczeństwie, nie jeden może 4cm urżnąć i śruby wymienić!

A tak naprawdę to kupiłem od Piraniusza jego RelayBoxa wiec mogę co nieco w życie wcielić..Już... :!:

Twoje rady są bezcenne RobMarK i powinny znaleźć się moim zdaniem w wydzielonym temacie, może tym który zalinkował Zbyszka. Ten mój temat raczej miał być takim wklejaczkiem do zdjęć z synty 130/650 :idea:


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Nie Paź 26, 2008 10:08 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1471
pepelito napisał(a):
Przepraszam bardzo napisałem to czego nie chciałem napisać. miało być :lol: zamiast :x. Przepraszam raz jeszcze i nie napisałem przecinka :lol: Chodziło mi że jest to bardzo łatwe w porównaniu z innymi.


Pepelito, to nie chodzi o przepraszanie, tylko tak dziwnie zabrzmiało ;)

pepelito napisał(a):
Zrobiłem większość opisanych tu czynności. Zrobiłem to co jest w tym linku:
http://astro-forum.org/Forum/autoguider ... 10159.html
Tz. nie jest sprawny ponieważ nie działa mi port LPT w kompie, ale guiding działa ;)
Może wyrażę się jaśniej jak napisze że nie do końca mam wszystko zgrane ze sobą.


Właśnie, konkretna odpowiedź od razu wyjaśniła sprawę. Cieszę się, że rozwiązanie działa i zachęcam do opisania ewentualnych kłopotów, jeśli jakieś były, bo takie informacje przydadzą się innym.

Co do portu LPT chodzi Ci o laptopa czy komputer stacjonarny ?
Jak stacjonarny to można czasami za bezcen kupić karty portów zależy jakie masz tam sloty. Z laptopem będzie gorzej - jak masz USB musisz zrobić sobie przejściówkę jak proponował Zbyszka lub to drugie rozwiązanie, które podałem.

Ignisdei napisał(a):
(...)
Twoje rady są bezcenne RobMarK i powinny znaleźć się moim zdaniem w wydzielonym temacie, może tym który zalinkował Zbyszka. Ten mój temat raczej miał być takim wklejaczkiem do zdjęć z synty 130/650 :idea:


Tak, trzeba z tym zrobić porządek :!: Janusz chyba nas zabije za ten bajzel, ale wyjaśniliśmy sobie czemu nie można przeflashować firmware, więc myślę, że śmierć będzie lekka i szybka ;)

Z moimi radami nie przesadzaj. Z racji tego co robię orientuję się trochę w elektronice i programowaniu. Kilka projektów popełniłem kiedyś dla kolegów, zanim jeszcze sam kupiłem sprzęt. Może kiedyś ujrzą światło dzienne, zobaczymy ;) Teraz sporo rozwiązań mozna też odszukać w internecie. Ważne, aby ludzie chcieli się dzielić informacjami :!:

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS50THa QHY163M ASI178MC ASI183MMPro AZ-EQ5 ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 6:51 pm 
Miło mi wam donieść że zakończyłem swoje prace nad kompletowaniem prowizorycznego zestawu sprzętu do foto. Wczoraj w pilota HEQ5 standard wlutowałem kabel RJ 6pin, całość dokonałem trochę intuicyjnie lecz bardziej na podstawie waszej pomocy!
Jako guilder użyje prowizorycznego 60/700. Jako kamery guidującą przerobioną Vestę 690. A wszystko powstało wg tego schematu. Konsultowanego z RobMarkiem
Załącznik:
guide.jpg
guide.jpg (42.87 KiB) Obejrzany 2264 razy


Wczoraj moja córka wciskała kierunki w guidemasterze i obserwowaliśmy w którą stronę obracają się tryby. Program odbiera też obraz z kamery która pracuje na długich czasach . Spadł mi wielki kamień z serca...
Nie mogę się doczekać kiedy zaprezentuje wam pierwsze fotki z wykorzystaniem pełnego zestawu. :wink:


Załączniki:
amelka guide.jpg
amelka guide.jpg (80.64 KiB) Obejrzany 2252 razy
Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 10:06 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 11:31 am
Posty: 469
Masz może darka 300s na iso800? Ja pokażę ci mojego chcę porównać z kimś innym

Mój dark 300s ISO800 temp 30 stopni C.

http://images48.fotosik.pl/27/84412c14ea50ec04.jpg


A tu 420s na ISO1600 temperatura ta sama co w 300s.

http://images32.fotosik.pl/393/6278d6628ea639f3.jpg


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 10:20 pm 
W wolnej chwili Ci zrobię....


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Pią Lis 07, 2008 7:29 am 
Offline

Rejestracja: Pon Lip 21, 2008 12:05 pm
Posty: 825
Miejscowość: Gryfino
pepelito, kto robi darki w temp 30st C???? Przecież to totalny nonsens - i tak nie będziesz w takiej temperaturze focił! A tak nota bene to porównywanie darków jest trochę bezsensu bo i tak je musisz odjąć od foty....stereotypy, stereotypy.

_________________
www.astrofotografia.szczecin.pl
Kowa 8.5x44
Kowa 32x82


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Lis 08, 2008 2:54 pm 
Z racji, że mamy syf na niebie na nowo postakowałem i obrobiłem moją starą fotę Andromedy z eq3.
U dołu oczywiście koma...


Załączniki:
anda  800.jpg
anda 800.jpg (94.86 KiB) Obejrzany 2158 razy
Góra
  
 
 Temat postu: Re: Synta 130/650 do astrofoto?, a czemu nie !
PostWysłany: Sob Lis 08, 2008 2:57 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Paź 20, 2006 6:45 pm
Posty: 2608
Miejscowość: Andrychów
Gdyby nie koma,fotka byłaby naprawde niezła.

_________________
ATM Columbus 20'', ATM AstroScope 14'', ATM Saturn 6'', Meade SCT 10'' modyfikowany, Intes MN 5", Orion SkyScanner 4",TS 25x100,SkyMaster Pro 20x80,TS 15x70, Zeiss, Nikon 10x50,Steiner 8x30,Canon 350 D i trochę dobrych szkiełek


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: mareks oraz 44 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group