* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 06, 2007 4:46 pm 
qbanos napisał(a):
Odnośnie autoguidingu LPI:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1

Może watek sę rozwinie, zainteresowani niech śledzą :)


Z całą pewnością warto na Cloudy Nights zaglądać. Dziękuję Qbanosie. :)

Pozdrawiam,
Gregory


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 10:07 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 4749
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
qbanos napisał(a):
Odnośnie autoguidingu LPI:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1

Może watek sę rozwinie, zainteresowani niech śledzą :)


Qbanos - może coś sam byś przetestował i przygotował wartościową opinię ? Stać Cię tylko na linki do zagraniczych forów ? :D 8) Może trochę więcej własnego "ja" na forum udostępnisz. :wink: :lol:

Grzesiek jak widać wkłada w recenzję sporo wysiłku i samego siebie. :D Warto o tym pomyśleć. :wink: Inaczej forum składaloby sie tylko z linków do zasobów internetowych w innych językach a nie każdy Astromaniak chce lub preferuje teksty w językach obcych.

Qbanos - wysil się i przetłumacz to co inni mają czytać (dla innych i własnego dobra) jeśli już wrzucasz linki z zagranicznych forów na Astromaniaka. :lol:

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 10:31 pm 
Domek napisał(a):

Qbanos - może coś sam byś przetestował i przygotował wartościową opinię ? Stać Cię tylko na linki do zagraniczych forów ? :D 8) Może trochę więcej własnego "ja" na forum udostępnisz. :wink: :lol:

Grzesiek jak widać wkłada w recenzję sporo wysiłku i samego siebie. :D Warto o tym pomyśleć. :wink: Inaczej forum składaloby sie tylko z linków do zasobów internetowych w innych językach a nie każdy Astromaniak chce lub preferuje teksty w językach obcych.

Qbanos - wysil się i przetłumacz to co inni mają czytać (dla innych i własnego dobra) jeśli już wrzucasz linki z zagranicznych forów na Astromaniaka. :lol:

Pozdrawiam,
Dominik


Stać mnie tylko na linki no chyba że przekażesz mi jakieś fundusze albo sprzet to z checią coś potestuje. Myślałem Dominik że znasz choć trochę język angielski i nie potrzebujesz tłumacza ale widac się myliłem. No ale coż dla wielu rozumienie zagranicznych tekstów może stanowić problem, wiec się nie dziwie. Może w wolnej chwili usiąde nad tym bo widzę że zżera Cię ciekawość :)


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 10:44 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 4749
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
qbanos napisał(a):
Domek napisał(a):

Qbanos - może coś sam byś przetestował i przygotował wartościową opinię ? Stać Cię tylko na linki do zagraniczych forów ? :D 8) Może trochę więcej własnego "ja" na forum udostępnisz. :wink: :lol:

Grzesiek jak widać wkłada w recenzję sporo wysiłku i samego siebie. :D Warto o tym pomyśleć. :wink: Inaczej forum składaloby sie tylko z linków do zasobów internetowych w innych językach a nie każdy Astromaniak chce lub preferuje teksty w językach obcych.

Qbanos - wysil się i przetłumacz to co inni mają czytać (dla innych i własnego dobra) jeśli już wrzucasz linki z zagranicznych forów na Astromaniaka. :lol:

Pozdrawiam,
Dominik


Stać mnie tylko na linki no chyba że przekażesz mi jakieś fundusze albo sprzet to z checią coś potestuje. Myślałem Dominik że znasz choć trochę język angielski i nie potrzebujesz tłumacza ale widac się myliłem. No ale coż dla wielu rozumienie zagranicznych tekstów może stanowić problem, wiec się nie dziwie. Może w wolnej chwili usiąde nad tym bo widzę że zżera Cię ciekawość :)


Spoko - język naszych przyjaciół z wysp znam na tyle aby czytać (ze zrozumieniem) linki, które wrzucasz na forum. :wink: :lol:

Może jednak forum to nie tylko ja ale też setki innych użytkowników Astromaniaka ?

Qbanos - usiądź nad wszystkim co wrzucasz z linków w innych językach niż polski i pomagaj kolegom rozwijać zainteresowania i wiedzę z zakresu astronomii. :wink: Dasz radę ?

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 11:41 pm 
Sam wiesz że to nie wykonalne. Poza tym bez przesady, chyba w dzisiejszych czasach znajomość chociaż angielskiego i chociaż na poziomie podstawowym jest niezbędna, dotyczy to zwłaszcza użytkowników sieci. Gdybym wrzucił link w języku Chińskim czy Swahili to mógłbyś mieć pretensje ale w angielskim?! Zakładam że astroamatorzy jakiś poziom sobą reprezentują i radzą sobie z takimi tekstami. Jesli nie to istnieje coś takiego jak słownik. :roll:


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 1:11 am 
NEWS – klawiatura PC dla prawdziwego astromaniaka!

Dla mnie Astrograf od zawsze składał się nie tylko z montażu, teleskopów, kamer, komputerów i oprzyrządowania które zabieramy w plener. Druga połowa pozostawała przeważnie w domu. Po powrocie z udanej sesji dane z kart pamięci i przenośnych komputerów zajmują zasłużone miejsce w zasobach komputera stacjonarnego.

A taki stacjonarny komputer to możliwie najmocniejsza jednostka obliczeniowa. Maksymalna ilość pamięci RAM (lekko od 2 GB pamięci RAM w górę) i mocy obliczeniowej równej conajmniej 3 GHz na każdy rdzeń procesora. To pozwala tym samym ładnie i komfortowo obrobić zebrany materiał astrofotograficzny. Taka jednostka powinna być dopasowana możliwie jak najlepiej do indywidualnych upodobań astrofotografa. :)

Sterowanie
W tym przypadku wchodzi w grę zarządzanie wszystkimi funkcjami i oprogramowaniem głównego komputera PC, które odbywa się przeważnie przy udziale klawiatury. Klawiatura powinna cechować się w takim razie maksymalną wytrzymałością (lata intensywnej eksploatacji), powinna być w pełni programowalna (jak najmniejszy czas dostępu do aplikacji i ich funkcji, możliwość tworzenia makro instrukcji), elastyczna (przykładowy podział: praca, hobby, czy choćby rozrywka). Powinna skrywać dodatkowo całe spektrum bardzo przydatnych w życiu codziennym użytecznych funkcji. :) W pewnym momencie natrafiłem na klawiaturę Logitech G15. Na werdykt długo nie trzeba było czekać. :) Doskonałość w całej okazałości! Tylko ta myśl mogła się nasunąc podczas obcowania z tym sprzętem. Dwustopniowe podświetlanie wszystkich klawiszy w zupełnej ciemności. Dla nas astronomów nie powinno to pozostawać bez znaczenia (tak samo jak dla LCD - regulacja kontrastu i jasności). Odchylany ekran LCD to nie jest tylko taki "gadżet", ale bardzo funkcjonalny element. Praktycznie rzecz biorąc na tym wyświetlaczu LCD można prezentować wszystko to, co sobie tylko wymyślimy. Aksamitna klawiatura, niemalże tak samo miła w dotyku jak ciało kobiety. :D Po prostu cudo, które wreszcie pozwala normalnie funkcjonować. :)

Image

Dzisiaj to jednak tylko NEWS, dlatego polecę kilka innych recenzji kolegów i ich spostrzeżenia, refleksje. Klawiatura testowana na "graczach", czyli tych najbardziej wymagających użytkownikach komputera (tutaj liczy się wytrzymałość i czas dostępu do wielu funkcji, wydajność maszyny). Ja niedługo przedstawię, co można z G15 tak naprawdę jeszcze zdziałać, w szczególności biorąc pod uwagę nasze zastosowania.

Inne recenzje:

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/Logitech_G15/strona-1.html

http://pclab.pl/art17138.html

Oczekiwania producenta co do tego produktu wydają się przerastać najśmielsze wyobrażenia. G15 to dużo więcej niżeli tylko sprzęt dla "graczy". To nie jest zwykła klawiatura ale w pełni wielozadaniowe urządzenie. Dlaczego tak jest? O tym napiszę niebawem. ;)

Polecam G15!

Pozdrawiam,
Gregory


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 4:02 am 
qbanos napisał(a):
Gdybym wrzucił link w języku Chińskim czy Swahili to mógłbyś mieć pretensje ale w angielskim?!


Na luzie Qbanos dla mnie mozesz wrzucać treści nawet w jezyku japońskim. Kiedy sam sobie z tym nie będę dawał rady wówczas pójdę po pomoc do przyjaciół studiujących np. japonistykę, hebrajski itp. :lol:

Pamiętaj o tym jednak, że to co cytujesz za pośrednictwem odsyłaczy w Internecie powinno być możliwie jak najlepiej zrozumiałe dla ludzi, zaglądających na Fora gdzie wypowiadamy się w języku polskim! Chyba się tego nie wstydzisz? :wink:

Pozdrawiam,
Gregory


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 10:42 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
No cóż :roll: jeśli w rodzimym jezyku nie ma potrzebnych informacji to chyba musimy tolerować linki obcojęzyczne, zawsze to lepsza nawet szczątkowa informacja niż żadna :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 11:52 pm 
Janusz_P. napisał(a):
No cóż :roll: jeśli w rodzimym jezyku nie ma potrzebnych informacji to chyba musimy tolerować linki obcojęzyczne, zawsze to lepsza nawet szczątkowa informacja niż żadna :idea:


To tez racja Januszu..

Pozdrawiam,
Gregory


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 1:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 914
Miejscowość: Jaworzno
Teraz i na mnie przyszła kolej z uruchomieniem systemu Guide-GoTo Leszka

napotkałem kilka problemów i postaram się opisać jak je rozwiązałem
co prawda będzie to powielenie informacji zawartych juz wcześniej ale postaram się w jednym miejscu i w maksymalnym skrócie zebrać kluczowe informacje które będą potrzebne podczas pierwszego uruchomienia

nieoceniona była tu pomoc twórcy systemu Leszka Jędzejewskiego , dziękuję mu za fachowe porady i cierpliwość w odpowiadaniu na moje pytania
chciałbym też podziękować Gregoremu za wyczerpujący opis wszystkich funkcji i zastosowań systemu - wspaniała recenzja!
podziękowania należą się też Jalemu , dzięki niemu uniknąłem wielu błędów i w miarę bezboleśnie uruchomiłem system

zatem od początku co należy zrobić (gdy się jest "zielonym" tak jak ja)
- port drukarki STD lub Normal (tak jest własnie w moim biosie)
- instalacja ASCOM
- instalacja Guidedog
- zmiana separatora dziesiętnego na kropkę
- ustawienia kamery:
LX FRAME A - D0
LX FRAME B - D1
AMP OFF - D2
POST LX Time 75 (ms)
- ustawienia Relaybox:
Ra+ D4
Ra- D5
Dec+ D6
Dec- D7
-ustawienia Guidowania
backlash 300ms
guide rate RA 18 arcsec/sec
DEC 15 arcsec/sec

mój zestaw z połączeniami:
Image
gniazdo RS232C połączyć z portem drukarki
Image
straszna kabelkologia

uruchomienie GOTO
po przeczytaniu recenzji Grzegorza nie było jakichkolwiek watpliwości co i jak należy zrobić , montaz ustawiony był w pokoju jako pierwszy obiekt wybrałem Syriusza , skok goto do M41 - trafienie bezbłędne !
powrót do Syriusza juz mniej dokładnie lecz nadal w polu widzenia ukularu co i tak jest niezłym wynikiem biorąc pod uwagę ze montaż nie był ustawiony na polarną

uruchomienie GUIDE
tu już jak po grudzie :(

silniki nie działaja !
w zakładce GUIDING mam ustawione ASCOM
a powinno byc PARALLEL - teraz wszystko OK

obraz z kamery w trybie FOCUS prawidłowy natomiast w trybie PREVIEW co 2-3 sekundy czarna klatka i program gubi punkt naprowadzania
po 2 godzinach frustracji udało mi się odpowiednio dobrać parametr POST LX Time 75 (ms) , już przy 70 ms było dobrze ale dla pewności dodałem jeszcze 5ms (takie przynajmniej ustawienia są dobre dla mojej kamery SC2)

ale jak włączyć tryb guide na pilocie ? po raz kolejny z pomocą przyszedł Leszek :wink:
jednocześnie nacisnąć klawisze <- oraz ->

dzienne testy wykonałem guidująć grudkę śniegu na gałązce pobliskiego drzewa (grzejacy kaloryfer i wiatr na zewnątrz wspólnie zadbały aby system miał co robic) , silniki działaja we właściwych kierunkach :)

teraz tylko czekam na pogodę ...

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Ostatnio edytowany przez Max, Śro Lut 28, 2007 1:30 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 11:44 pm 
Max napisał(a):
Teraz i na mnie przyszła kolej z uruchomieniem systemu Guide-GoTo Leszka


:oops:

Max napisał(a):
chciałbym też podziękować Gregoremu za wyczerpujący opis wszystkich funkcji i zastosowań systemu - wspaniała recenzja!


Myślę, że za jakiś czas będę starał się jeszcze bardziej. :!:

Max napisał(a):
mój zestaw z połączeniami


:oops:

Max napisał(a):
straszna kabelkologia


Ale jakie przy tym ułatwienie. :idea:

Max napisał(a):
po przeczytaniu recenzji Grzegorza nie było jakichkolwiek watpliwości co i jak należy zrobić


Ta recenzja cały czas się tworzy. Będzie w niej wiele uzupełnień, nowych wskazówek.

Max napisał(a):
silniki nie działaja !


Nie ma co się zrażać początkowymi niepowodzeniami. Po chwili zastanowienia wszystko daje się opanować. I nie ma przepisów, kiedy występuje pewna elastyczność. :)

Max napisał(a):
obraz z kamery w trybie FOCUS prawidłowy natomiast w trybie PREVIEW co 2-3 sekundy czarna klatka i program gubi punkt naprowadzania


Kamerka kamerce nie jest równa. Tutaj również gotowego przepisu nie znajdziemy. ;-)

Max napisał(a):
ale jak włączyć tryb guide na pilocie ? po raz kolejny z pomocą przyszedł Leszek :wink:


Zapomniałem o tym napisać? :roll: Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. :idea:

Max napisał(a):
dzienne testy wykonałem guidująć grudkę śniegu na gałązce pobliskiego drzewa (grzejacy kaloryfer i wiatr na zewnątrz wspólnie zadbały aby system miał co robic)


Doskonały pomysł na testy tego typu. 8)

Max napisał(a):
teraz tylko czekam na pogodę ...


Życzę pogody, o rezultaty sie nie obawiam. 8) Ja też do nich dołączę.

Pozdrawiam,
Gregory


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sty 30, 2007 11:04 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Kwi 22, 2006 2:06 pm
Posty: 41
Miejscowość: Warszawa
Nooo Max, gratuluję fajoskiego sprzęciora :) Planujesz robić zdjęcia tym zestawem? Ciekawi mnie jak się sprawuje SVP obciążony całym tym sprzętem w przypadku astrofoto :?: Trochę to wszystko waży i zastanawiam się czy ten montaż jest odpowiedni do takiej konfiguracji...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 31, 2007 8:58 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Wbrew pozorom nie waży to zbyt wiele bo MTO jest sprytnie umieszczony na głowicy po stronie przeciwag i robi za jedną z nich odciążając teleskop zamiast przeciążać układ, wystarczyło tylko ruszyć głową :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 31, 2007 11:10 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
Dorzucę od siebie uwagę praktyczną. Ze względu na małą maksymalną prędkość silników w montażach tego typu (max. ok. 30 razy szybciej niż prędkość śledzenia) radzę kalibrować system na znanym obiekcie w pobliżu planowanego miejsca obserwacji. Pozwoli to na oszczędnośc czasu i poprawi dodatkowo dokładność wyszukiwania w kontekście niedokładnego ustawienia na GP oraz ze względu na luzy w napędach obu osi. Można również tak zaplanować obserwacje aby trasa od obiektu do obiektu odbywała się dla współrzędnych Ra ze wschodu na zachód co pozwoli na zmniejszenie wpływu luzów napędu na dokładność wyszukiwania. Wykonując dłuższy skok goto można też początkowo używać okularu o mniejszym powiększeniu co pozwoli na ręczną korektę ustawienia o ile obiekt nie trafi dokładnie w środek pola widzenia (korekta ręczna z czterema prędkościami możliwa jest w każdej chwili w trybie goto za pomocą klawiszy kierunkowych). W ustawieniach programu GD można także wprowadzić ustawienie backlash 300 (0.3 sek) a dodatkowo zalecam wykonywanie logów z sesji guide. W tym celu należy w zakładce logging programu GD włączyć logowanie i ewentualnie zmienić miejsce składowania logu. Logi z kolejnych sesji są nadpisywane więc po każdej sesji należy log skopiować w inne miejsce lub zmienić jego nazwę aby go nie utracić. Analiza logów może pomóc określić jakość działania systemu guide.
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 31, 2007 5:56 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Kwi 22, 2006 2:06 pm
Posty: 41
Miejscowość: Warszawa
Janusz_P. napisał(a):
Wbrew pozorom nie waży to zbyt wiele bo MTO jest sprytnie umieszczony na głowicy po stronie przeciwag i robi za jedną z nich odciążając teleskop zamiast przeciążać układ, wystarczyło tylko ruszyć głową :idea:

Januszu, to że rozwiązanie jest bardzo przemyślne to widać na zdjęciach :D mnie natomiast bardzo interesuje jak taki zestaw sprawdziłby się w astrofotografii. Doskonałe długoczasowe fotki Gregorego już widzieliśmy, no ale to był MTO i Pronto, a nie MTO i MT-800. Różnicę w gabarytach chyba każdy dostrzega ;) A może są już gdzieś na forum fotki robione podobnym zestawem, będę wdzięczny za podpowiedź bo sam jakoś nie mogę nic znaleźć :oops:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 31, 2007 7:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 914
Miejscowość: Jaworzno
sp5oau napisał(a):
Nooo Max, gratuluję fajoskiego sprzęciora :) Planujesz robić zdjęcia tym zestawem? Ciekawi mnie jak się sprawuje SVP obciążony całym tym sprzętem w przypadku astrofoto :?: Trochę to wszystko waży i zastanawiam się czy ten montaż jest odpowiedni do takiej konfiguracji...

właśnie do tego konsekwentnie zmierzam ,może pod koniec tygodnia się rozpogodzi to spróbuję już zdjęć z guidowaniem
dzięki głowicy wykonanej przez Janusza mogłem zrezygnować z jednej przeciwwagi , zestaw cały czas testuję w domu i można to idealnie wyważyć

bez guidera już wykonywałem fotki tym zestawem:
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php ... sc&start=0



pytanie do Leszka :
jak przerwać skok GOTO jeśli przez pomyłke wybiorę niewłaściwy obiekt?

pozdrowienia Rafał

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 31, 2007 11:42 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
Mylnie wykonany skok można przerwać w sposób podobny do wyboru elementu z bazy a więc przez naciśnięcie kalwisza środkowego. System odpowie dość długim dźwiękiem, a następnie uzyskasz dostęp do możliwości wyboru obiektu z bazy lub do wyjścia z procedury goto. Wybór obiektu wiąże się z zachowaniem synchronizacji montażu z niebem natomiast wyjście z procedury guide zrywa oczywiścię tą synchronizację więc należy ponownie wybrać obiekt referencyjny z bazy i ustawić na niego teleskop ręcznie. Jeśli jednak wybierzesz drogę z wyborem obiektu z bazy to synchronizacja jest zachowana i montaż podąży w kierunku obiektu jaki wybierzesz z bazy. Może to być na przykład obiekt z którego robiłeś skok goto (co oznacza powrót na miejsce startu mylnego skoku) lub nowy, poprawny obiekt goto. Efektem ubocznym tego trybu jest brak na wyświetlaczu przez pewnien czas wartości drogi jaką montaż ma do przebycia co wiąże się z faktem, ze częśc impulsów sterujących znajduje się juz w kolejce do wykonania w normalizatorach sygnału. Jednak po pewnej chwili pojawi się normalna postać wyświetlanych danych więc należy wykazać w takich wypadkach cierpliwość. Zastanawiam się również nad wprowadzeniem do procedury kategorycznego sygnału przerwania działania systemu z jego powrotem do głównego menu z użyciem istniejących klawiszy (np przez jednoczesne naciśnięcie klawiszy kierunkowych w pionie). Jeśli takie zmiany nastąpią to będą się wiązać wyłącznie ze zmianami w programie mikrokontrolera i będzie można je wprowadzić dość łagodnie przez prostą wymianę ukladu scalonego.
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 01, 2007 12:14 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3180
Miejscowość: znikam
Kategoryczne zatrzymanie GoTo powinno sie przydac jak telep o noge montazu chce zaczepic .
Czy montaz trzeba poziomowac aby GoTo dokladnie trafialo?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 01, 2007 10:39 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 914
Miejscowość: Jaworzno
w przypadku montażu paralaktycznego zadania są podzielone:
z tego co czytałem na różnych forach to jedna teoria mówi że TAK ,
a druga że nie ma to najmniejszego znaczenia
wg mnie najważniejsze aby oś obrotu montażu zgadzała się z pozorną osią obrotu nieba , aczkolwiek równo stojący montaż ładniej wygląda :lol:
niestety ze względu na pogodę nie przeprowadziałem jeszcze testów w terenie , ale i te "pokojowe (bez ustawiania montazu na Polarną) były już obiecujące
pozdrowienia Rafał

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 01, 2007 7:22 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 4749
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
zbyszek napisał(a):
Kategoryczne zatrzymanie GoTo powinno sie przydac jak telep o noge montazu chce zaczepic .
Czy montaz trzeba poziomowac aby GoTo dokladnie trafialo?


Nie ma potrzeby poziomowania montażu paralaktycznego. Wystarczy, żeby montaż był prawidłowo ustawiony na Polarną ... co wymaga w niektórych montażach wypoziomowania jego podstawy (takie wypoziomowanie znacznie upraszcza ustawienie montażu na Polarną). :wink:

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 01, 2007 9:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sie 09, 2006 9:55 am
Posty: 493
Miejscowość: Rzeszów/Den-Haag
Domek napisał(a):
zbyszek napisał(a):
Kategoryczne zatrzymanie GoTo powinno sie przydac jak telep o noge montazu chce zaczepic .
Czy montaz trzeba poziomowac aby GoTo dokladnie trafialo?


Nie ma potrzeby poziomowania montażu paralaktycznego. Wystarczy, żeby montaż był prawidłowo ustawiony na Polarną ... co wymaga w niektórych montażach wypoziomowania jego podstawy (takie wypoziomowanie znacznie upraszcza ustawienie montażu na Polarną). :wink:

Pozdrawiam,
Dominik

Dominiku, a dałbyś radę wytłumaczyć w miarę łopatologicznie na czym polega to poziomowanie podstawy montażu paralaktycznego? :oops:

_________________
"Nigdy nie bierz życia zbyt serio, bo i tak z tej historii nie wyjdziesz żywy"
Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 01, 2007 9:58 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 4749
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
aurynka napisał(a):
Domek napisał(a):
zbyszek napisał(a):
Kategoryczne zatrzymanie GoTo powinno sie przydac jak telep o noge montazu chce zaczepic .
Czy montaz trzeba poziomowac aby GoTo dokladnie trafialo?


Nie ma potrzeby poziomowania montażu paralaktycznego. Wystarczy, żeby montaż był prawidłowo ustawiony na Polarną ... co wymaga w niektórych montażach wypoziomowania jego podstawy (takie wypoziomowanie znacznie upraszcza ustawienie montażu na Polarną). :wink:

Pozdrawiam,
Dominik

Dominiku, a dałbyś radę wytłumaczyć w miarę łopatologicznie na czym polega to poziomowanie podstawy montażu paralaktycznego? :oops:


Aurynko - o to chodzi, że nie ma potrzeby poziomowania ale jeśli ktoś ma ochotę to zazwyczaj do podstawy montażu przyczepione jest takie oczko od poziomicy więc nie jest to trudne. Pęcherzyk powietrza poziomicy ustawia się w kółku (oczku) poziomicy.

W montażu paralaktycznym istotne jest aby oś RA montażu była zgodna z osią obrotu Ziemi. Wypoziomowanie montażu nie ma najmniejszego znaczenia. :wink:

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 01, 2007 10:41 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3180
Miejscowość: znikam
Ciezko sie poziomuje montaz typu EQ5 na statywie geodezyjnym gdy przeciwwaga wazy ok 8kg , tuba ok 10 . Po jakims czasie nogi statywu glebiej w zienie wchodza . Bez wypoziomowania to os RA trzyma obiekt, ale GoTo trafia tylko w szukaczu. Mam zawsze w jedna strone blad w Dec.
Jak wypoziomuje to dobrze trafia.
Poziomowalem gore statywu mala poziomica w 2 kierunkach z zamocowanym montazem .

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 02, 2007 10:11 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Statyw geodezyjny to nie problem bo najpierw wbija się go solidnie w ziemię a reguluje delikatnie wysuwem jego nóg a nie dalszym wbijaniem okutych końcówek :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 02, 2007 12:28 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Wrz 26, 2005 8:56 pm
Posty: 123
Montażu Soligora też nigdy nie poziomowałem bo nie mam takiej potrzeby, ustawiam go tylko za pomocą lunetki polarnej prawidłowo na biegun niebieski i to w zupełnosci wystarcza do jego prawidłowej pracy :!:

_________________
Kronos 10x50 i dobre chęci.
Soligor MT-750 i dwa dobre okularki LV2,5 oraz LVW-8mm to jest To !


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group