* Zaloguj się   * Zarejestruj się



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 02:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
nie wiem co jest nie tak, z refraktora mi caly czas wychodza takie zdjecia, pomimo ze w wizualu jest rewelacyjny. Zdjecie robione atikiem, z redukcja x0,6 i IR/UV filtrem. Caly czas sa te hala wokol gwiazd i nie tylko. Co musze zrobic ze sprzetem? Z newtona wychodza normalne. Prosze o rady.
A o to efekt
Image
Image

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 02:48 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Wrz 2007, 21:41
Posty: 1100
Miejscowość: Kraków
ciężko coś powiedzieć na podstawie jpg. Mógłbyś gdzieś tiffa albo fitsa tuż po stacku wrzucić?

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 02:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
ale tak wyglada surowa jedna klatka, no tyle ze przerobiona na jpg. Z newtona nie mam takich problemow.

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 03:06 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Wrz 2007, 21:41
Posty: 1100
Miejscowość: Kraków
na tiffie możnaby coś zobaczyć w odróżnieniu od tego jpg'a w wyciętym zupełnie tłem :roll: Jakbyś jeszcze napisał coś więcej o swoim zestawie, czym guidujesz? Bo fotka jest dość mocno pojechana.

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 03:09 
Online

Rejestracja: 28 Lip 2005, 23:00
Posty: 2350
Miejscowość: znikam
Moze naloz na obiektyw przyslone i czas wydluz ?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 03:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
nie guiduje, problemem nie sa pojechane gwiazdki, tylko to ogromne halo wokol mglawicy i jasniejszych gwiazd. Teleskop byl wystawiony tylko do testu redukcji itd. Z ta przyslona tez chyba nie zadziala, byl f/6 teraz jest f/3,5 i cos nie chce grac z ta kamera. Nie wiem czy mu rozmiar chipu nie pasuje czy co.

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 03:33 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Wrz 2007, 21:41
Posty: 1100
Miejscowość: Kraków
to wielkie rozjaśnienie w centrum wygląda na brak flata ;) mógłbyś zrobić flata z tym reduktorem i pokazać?

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Wrz 2005, 14:31
Posty: 2673
Miejscowość: Oborniki
Klasyczna winieta...zrób flaty!

_________________
KONTO NIEAKTYWNE


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Lis 2005, 02:25
Posty: 866
Miejscowość: Jaworzno
Jontek ,
zrób fotke bez reduktora i z reduktorem lecz pamietaj aby ostrość w centrum kadru była jak najlepsza

niewykluczone że ten reduktor niezbyt dobrze współpracuje z Twoją optyką np. wprowadza dodatkowe aberracje i dlatego masz halo wokół jasnych gwiazd

w jaki sposób ustawiasz ostrość ? sprawdzasz FWHM lub HFD ?

_________________
FS128 , FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8 = 105kg astro rupieci
https://bandcamp.com/Max-Rautha


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
ustawiam z maska bahtinova. Dostalem tez odpowiedz od jednego z najlepszych astrofotografow w anglii, jego dniagnoza refraktor rozkolimowany. Hmm jak sie kolimuje refraktor.

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 Paź 2009, 20:10
Posty: 3184
Miejscowość: Warszawa
Odesłać do serwisu najlepiej - w przypadku refraktora.

_________________
* Zestaw: SCT 14 - na sprzedaż * TSAPO65Q * ASI120MM * Atik 314L+ *
* www.nauka.rk.edu.pl - Fotografia planetarna i nie tylko ;)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 13:25 
Online

Rejestracja: 28 Lip 2005, 23:00
Posty: 2350
Miejscowość: znikam
Jakby ten refraktor mial szczeline powietrzna to gdy jedna z soczewek odwrotnie wlozona taki efekt da.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 15:26 
Offline

Rejestracja: 21 Lip 2008, 13:05
Posty: 651
Miejscowość: Gryfino
Jontek napisał(a):
ustawiam z maska bahtinova. Dostalem tez odpowiedz od jednego z najlepszych astrofotografow w anglii, jego dniagnoza refraktor rozkolimowany. Hmm jak sie kolimuje refraktor.



Nie wiem co to za astrofotograf i na ile ma o tym wszystkim pojęcie, ale jak na mój gust to po prostu ten reduktor tutaj nie pasuje. Zanim zaczniesz kolimować swój teleskop (przez co możesz faktycznie coś zepsuć) zrób zdjęcie bez reduktora i wrzuć tutaj w postaci pliku FITS, a nie zmniejszanej miniaturki w JPG...

Zbyszek, te Twoje sugestie... zwłaszcza ta o przysłonie... pozostawię bez komentarza.

_________________
Położenie: 53.25673 N,  14.499153 E
www.astrofotografia.szczecin.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Kwi 2005, 19:17
Posty: 14176
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Napisz coś bliżej o samym reduktorze, typ, producent symbol bo tak silne reduktory ogniskowej obsługują zwykle tylko najmniejsze chipy o przekątnej nie przewyższającej centymetra i stąd zapewne ta kosmiczna winieta :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 17:33 
Online

Rejestracja: 28 Lip 2005, 23:00
Posty: 2350
Miejscowość: znikam
Jontek pisal " Caly czas sa te hala wokol gwiazd i nie tylko " , zdjecie co wkliel jest marne i jak teraz patrze mozna przyjac ze to winietowanie, ale jakies nie w srodku i nie kolowe . Dlatego winietowania nie poruszalem, inni lepiej to zrobia.
W opisie wyraznie pisze hala wokol gwiazd . Moja odpowiedz dotyczyla tej interpretacji .
Kuba, pobaw sie obiektywami, pozamieniaj co nieco, zobacz jak zmienia sie obraz , jaki wplyw ma zmniejszenie srednicy soczewki gdy halo wystepuje . Moze byc szczatkowe i w wizualu nie widac, a przy foto pojawi sie.
Jontek napisz moze, czy ten refraktor to nowka, czy odkupiony ?
Max napisal abys zdjecia z reduktorem i bez dal . Pokaza jaki wplyw reduktor na to co widac ma.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 17:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Lis 2005, 02:25
Posty: 866
Miejscowość: Jaworzno
No właśnie , jesli bez reduktora bedzie OK to lepiej nie "naprawiać" refraktora ...

_________________
FS128 , FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8 = 105kg astro rupieci
https://bandcamp.com/Max-Rautha


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Kwi 2005, 19:17
Posty: 14176
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Tym bardziej że nieautoryzowane naprawianie działających rzeczy kończy się zwykle ich zepsuciem :wink: :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Lis 2005, 02:25
Posty: 866
Miejscowość: Jaworzno
Janusz , ale zdobyte w czasie naprawy doświadczenia sa bezcenne :lol: , za wszystko inne (nowy refraktor) zapłacimy karta visa :lol: :lol: :lol:

_________________
FS128 , FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8 = 105kg astro rupieci
https://bandcamp.com/Max-Rautha


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
on jest uzywany, ale dzialal jak focilem canonem, po przejciu na kamerke takie dziwa wyszly juz na pierwszej sesji. Myslalem ze moze za zimno albo rzeczywiscie brakuje mi wyciagu do ustawienia ostrosci. Teraz mam i przedluzke i redukcje i efekt podobny.
Ten astrograf (Ian King) zeby zrobic jakis test gwiazdowy przy powiekszeniu okolo 150x, twierdzi ze cos tam sie rusza w srodku tubusa, choc go nie mial w rekach. Z tej samej fotki wyszlo mu ze gwiazdy sa trojkatne :( . Moze cos mu sie stalo jak go w aucie wozilem hmm. Sam nie wiem.

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 22:40 
Online

Rejestracja: 28 Lip 2005, 23:00
Posty: 2350
Miejscowość: znikam
to ten refraktor ?
http://sklep.teleskopy.net/product_info ... ts_id/3111
Dublet Apo , sprawdz patrzac od strony obiektywu czy rowno szczelina powietrzna jest .
Moze reduktor po skosie z lekka wszedl, wyciag nie w osi czy gdzies luzy z strony wyciagu, kamerki .
A jak bez reduktora ?
"Refraktor ten wykorzystuje dystansowany powietrznie dublet powleczony warstwami antyrefleksyjnymi STM, zamocowony w wykonanej na obrabiarkach numerycznych regulowane celi." - czyli podczas wstrzasow moglo sie cos rozregulowac.
Zdjecie wyglada jakby kompaktem zrobione w przykladajac go po skosie do okularu. Cos na koncowce popraw, moze korektor blizej kamerki ma byc ? To takie gdybanie, bo jak piszesz wczesneij dobre obrazy z Canonem dawal.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Ostatnio edytowany przez zbyszek, 11 Gru 2009, 23:02, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 23:01 
Offline

Rejestracja: 21 Lip 2008, 13:05
Posty: 651
Miejscowość: Gryfino
Jontek, a może wrzuciłbyś chociaż pełna klatkę tego zdjęcia zamiast takiej miniaturki? Coś mi się wydaje, że Ian się pomylił. Przydałby się też TIFF albo FITS o czym wspomniał już Bokonon na samym początku, bez odzewu zupełnie z Twojej strony.

_________________
Położenie: 53.25673 N,  14.499153 E
www.astrofotografia.szczecin.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
tak to ten, i podobno powinien dzialac spokojnie i z redukcja x0,5, tak mnie tu wszyscy zapewniaja. Twierdza ze to na pewno nie wina kamery, mowia ze moze przejsciowek albo czegos innego. Jak pamietam pol roku temu tez takie fotki wychodzily i ktos mi cos o tym pisal na forum, ze ostrosci nie ustawilem. Moze to nie byl szczyt osiagniec ale rok temu z canona wychodzily takie gwiazdy.
Image


PS nie mam jak wrzucic tiffa czy fitsa, jemu tez wyslalem pelnorozmiarowego jpg. Jak nacisniesz na miniaturce to ci sie otworzy pelny wymiar. To ten maly atik 314L, wiec fotki male.

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 11 Gru 2009, 23:15 
Offline

Rejestracja: 21 Lip 2008, 13:05
Posty: 651
Miejscowość: Gryfino
Wg mnie to ewidentnie wina tego reduktora. Na zdjęciu jak byk widać nadkorekcję dookoła środka pola. W środku gwiazdy byłyby normalne gdyby nie pojechanie. Ian'owi chyba się coś pomyliło... Albo ten reduktor się nie nadaje do tego teleskopu, albo odległość pomiędzy flattenerem, a matryca kamery jest zupełnie nietrafiona. Błagam, nie kombinuj nic przy teleskopie... Spróbuj zrobić zdjęcie bez reduktora, to najprostszy sposób.

P.S. Kto doradził Ci montowanie reduktora przy tak małej matrycy kamerki? Czy na pewno jest taka potrzeba?

_________________
Położenie: 53.25673 N,  14.499153 E
www.astrofotografia.szczecin.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 12 Gru 2009, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Kwi 2005, 19:17
Posty: 14176
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Sądząc po fotce to refraktor masz raczej w porządku i nie psuj go a zajmij się reduktorem, trójkątne gwiazdki w środku pola świadczą o jego uciśnięciu mechanicznym, czyli poluzuj za mocno skręconą w nim optykę :roll:
Trójkątne gwiazdki an brzegach to klasyczny astygmatyzm spowodowany niedopasowaniem reduktora do obiektywu lub złym dobraniem odległości bazowej reduktora do detektora bo każdy reduktor/flattener dobrze pracuje tylko przy swojej fabrycznie dobranej odległości bazowej lub w jej pobliżu :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pomocy
PostWysłany: 12 Gru 2009, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Gru 2006, 18:27
Posty: 750
Miejscowość: Leeds
Panie Januszu jemu chyba chodzilo o to samego, ale moj angielski jest na jeszcze srednim poziomie wiec czasamu rozumiem po chlopsku.
Jego ostatnia odpowiedz
"Hello

Try the star test at high power. The answer must be with the scope and not

the camera.

Are you using different adaptors to couple the camera?

The stars in the image look triangular - this can be caused by the lens
elements having moved in the lens cell and being under strain. But you
should see this at 150x magnificaiton with a star test.
"
i wczesniejsza
"Hello Wojciech

The scope looks like it is badly miscollimated.

I think if you star test the scope visually at high power and examine the

out of focus diffraction image you will see that the scope is not well
collimated.

Try that and let me know what you find.

Best wishes

Ian
"
Jak domyslam sie ten strain to wlasnie to naprezenie, tylko jak sie tego pozbyc, ktora optyke mam "rozluznic"? :wink:

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: coper, Jarkowy123, WielkiAtraktor oraz 12 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group