* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
 Temat postu: AZ-EQ6 zasilanie mała porada
PostWysłany: Czw Lip 25, 2019 12:40 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 07, 2018 6:44 pm
Posty: 15
Miejscowość: Szczecin
Witam :)

Zasilanie montażu AZ-EQ6 jest fatalnie wykonane. Jeżeli zasilamy montaż z aku 12V rozwiązania mamy dwa:

1. Wymienić kabel połączeniowy na grubszy, zasilać z akumulatora za pomocą klem (krokodylków) a nie wtyczki zapalniczki.
Wskazana byłaby zmiana złącza mikrofonowego na inne ale to ingerencja w montaż.

lub lepiej

2. Założyć przetwornicę step-up do zasilania montażu, podnoszącą napięcie z 12V do 15V.
Ja użyłem stary zasilacz samochodowy do małego laptopa. Taki https://allegro.pl/oferta/zasilacz-samochodowy-15-24v-rozne-koncowki-5111648011
Przetwornice na alle to 15 zł. Oprócz poprawnej pracy zaletą zasilania wyższym napięciem jest cichsza praca montażu! :)


A jakby kto chciał opowiadanie przeczytać, będzie długo... :lol:
Kilka miesięcy temu zakupiłem AZ-EQ6, napaliłem się bardzo na tego kloca i po dostawie zaczęła się walka.
Montaż na obu osiach potrafił się często zatrzymać - praktycznie przy każdej dłuższej czasowo zmianie pozycji.
Silnik terkotał, montaż stał.
W sumie mój błąd, nie pomyślałem o zasilaniu ponieważ zasilałem z aku samochodowego, który wydajności ma aż nadto.
Ale dotarłem przez to do innej wady, montaż miał nie jednakowy opór na osi RA w zależności od położenia, różnica była przynajmniej dwu-, trzykrotna.
Z aktualną wiedzą podejrzewam po prostu zbytnie skręcenie łożysk osi RA :)
Co prawda nie rozwiązywało to problemu osi DEC ale...

Sklep był tak miły że wymienił mi głowicę na nową, no to skoro dzisiaj niebo czyste to bez sprawdzenia na pole... I zonk.
Głowica nie ma różnic oporów, ładnie się obraca, i już nie za każdym razem ale od czasu do czasu dalej się zatrzymuje, głośno chodzi...
I tak w sumie nie dałem rady ani jednej foty zrobić.
No to w czym błąd? Zacznij myśleć. Obserwacje. Ewidentnie zbyt mało prądu. Głowica się zatrzymuje gdy chodzą oba silniki.
Jak to? Z aku samochodowego? Oglądam kabel, no cienki, ale naprawdę??

Nóż, kawał kabla 2x1,5mm2, skręcam. Działa! Osz ty w mordę. Nie chciało się myśleć to walczyłem z dziadostwem 2 miechy.
Kabel za cienki, złacze mikrofonowe jako zasilające porażka, wprowadzają zbyt duże opory przy dużych prądach.
Oczywiście te wady się muszą łączyć, jeżeli zasilamy montaż z 15V (albo odpalonego samochodu) nie ma tematu.

_________________
pozdro,
Zdzisław (abo)

__________________
Szczecin RC 8" 1600, N 203/800, AZ-EQ6, EQ5 GT, C40D fullmod, A7S, Tair3S


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: pasionat nieba, WhyDuck oraz 8 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group